Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Ősi óriáscápa fogsorára bukkantak egy ausztrál strandon

2018.08.09. 13:27

A nagy fehér cápánál kétszer nagyobb ősi óriáscápa fogsorára bukkantak egy ausztrál strandon – írja az MTI.

A délkelet-ausztráliai Victoria államban húzódó,  250 kilométeres Great Ocean Road partszakaszon, Melbourne-től 100 kilométerre Philip Mullalay amatőr fosszíliagyűjtő találta a ritka leletet.

Fosszíliák után kutattam a strandon, amikor egy sziklában csillámló fényt láttam, és egy fog egynegyede tárult elém. Tudtam, hogy fontos felfedezésről van szó, amelyet meg kell osztanom az emberekkel

– mondta Mullalay.

A Viktória Állami Múzeum paleontológiai részlegének kurátora, Erich Fitzgerald megerősítette, hogy a hét centiméter hosszú fogak egy kihalt ragadozófaj, a recens heringcápafélék családjába tartozó Carcharocles angustidens egy példányához tartoznak.

Victoria Múzeum, Ausztrália / Youtube
Victoria Múzeum, Ausztrália / Youtube

Ez a nagy fűrészfogú, csipkézett fogazattal bíró cápa 25 millió éve a mai Ausztrália környéki óceánokban élt, kisebb bálnákat és pingvineket fogyasztva, kilenc méter hosszúra, a mai nagy fehér cápánál kétszer nagyobbra is nőhetett.

Nemzetközi jelentősége van a fogaknak, mivel egyike a világon létező három fogsornak, amelyet a Carcharocles angustidens fajjal hoznak összefüggésbe, és az első, amelyet Ausztráliában találtak

– mondta Fitzgerald.

A szakember szerint a fogak egyetlen cápától származnak. A világon felfedezett szinte összes cápafosszíliát csak egyetlen foggal találták meg, nagyon ritka, hogy ugyanattól a cápától több fogat is találjanak. Ez azért van, mert a cápák, amelyek újranövesztik a fogaikat, napi egy fogat vesztenek el, és az állat csontvázának porcai nem igazán kövesednek meg.

Egy paleontológuscsoporttal és önkéntesekkel két expedíciót is szervezett a tudós a térségbe, ahol több mint 40 fogat gyűjtöttek össze. Többségük az ősi óriáscápáé volt, de találtak kisebb fogakat is a még ma is élő, a szürkecápafélék családjába tartozó Hexanchus fajtól.