Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Ősi óriáscápa fogsorára bukkantak egy ausztrál strandon

2018.08.09. 13:27

A nagy fehér cápánál kétszer nagyobb ősi óriáscápa fogsorára bukkantak egy ausztrál strandon – írja az MTI.

A délkelet-ausztráliai Victoria államban húzódó,  250 kilométeres Great Ocean Road partszakaszon, Melbourne-től 100 kilométerre Philip Mullalay amatőr fosszíliagyűjtő találta a ritka leletet.

Fosszíliák után kutattam a strandon, amikor egy sziklában csillámló fényt láttam, és egy fog egynegyede tárult elém. Tudtam, hogy fontos felfedezésről van szó, amelyet meg kell osztanom az emberekkel

– mondta Mullalay.

A Viktória Állami Múzeum paleontológiai részlegének kurátora, Erich Fitzgerald megerősítette, hogy a hét centiméter hosszú fogak egy kihalt ragadozófaj, a recens heringcápafélék családjába tartozó Carcharocles angustidens egy példányához tartoznak.

Victoria Múzeum, Ausztrália / Youtube
Victoria Múzeum, Ausztrália / Youtube

Ez a nagy fűrészfogú, csipkézett fogazattal bíró cápa 25 millió éve a mai Ausztrália környéki óceánokban élt, kisebb bálnákat és pingvineket fogyasztva, kilenc méter hosszúra, a mai nagy fehér cápánál kétszer nagyobbra is nőhetett.

Nemzetközi jelentősége van a fogaknak, mivel egyike a világon létező három fogsornak, amelyet a Carcharocles angustidens fajjal hoznak összefüggésbe, és az első, amelyet Ausztráliában találtak

– mondta Fitzgerald.

A szakember szerint a fogak egyetlen cápától származnak. A világon felfedezett szinte összes cápafosszíliát csak egyetlen foggal találták meg, nagyon ritka, hogy ugyanattól a cápától több fogat is találjanak. Ez azért van, mert a cápák, amelyek újranövesztik a fogaikat, napi egy fogat vesztenek el, és az állat csontvázának porcai nem igazán kövesednek meg.

Egy paleontológuscsoporttal és önkéntesekkel két expedíciót is szervezett a tudós a térségbe, ahol több mint 40 fogat gyűjtöttek össze. Többségük az ősi óriáscápáé volt, de találtak kisebb fogakat is a még ma is élő, a szürkecápafélék családjába tartozó Hexanchus fajtól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?