Judit
3 °C
7 °C

Hétvégén jön az év leglátványosabb csillaghullása

2018.08.10. 14:50

Mint minden évben, idén is a Perseidák sűrű csillaghullása szolgáltatja az év egyik leglátványosabb égi jelenségét.

Persze a köznyelvi elnevezés ellenére nem csillagok, hanem a légköri súrlódástól fölhevült meteordarabkák hullanak. A Perseidák meteorraja gyakorlatilag a 133 éves keringési idejű üstökös, a 26 kilométeres átmérőjű 109P/Swift-Tuttle által a pályáján hátrahagyott törmelék. Meglepően apró darabkákról van szó egyébként, a legtöbb mindössze kavics vagy akár csak homokszem méretű, néhány grammnál nem nyomnak többet.

Ezen a meteortörmelék-rajon halad keresztül a Föld minden évben július 17. és augusztus 24. között, de a sűrűjét augusztus 11-12-én érjük el. Ez most éppen hétvégére esik, úgyhogy a legtöbbeket a másnapi munka se zavarja az éjszakai égbolt önfeledt bámulásában.

Ahogy tavaly is írtuk, az észlelhető meteorok számát két dolog befolyásolja: hogy mennyire sötét az égbolt a megfigyelés idején és helyén, és hogy milyen magasan van az égbolton a meteorraj látszólagos kiindulási pontja (radiánsa). Az ég természetes sötétségén a fényszennyezés rengeteget ront, de a telihold fénye is csorbíthatja az élményt, ahogy az éppen tavaly történt is.

Idén viszont éppen jókor érkeznek a meteordarabkák, illetve mi hozzájuk. Szombaton és vasárnap éjjel is este tíz órától lesz érdemes az eget kémlelni, de az igazi látványosság a kora hajnali órákban várható.

Megfelelő körülmények között akár óránként 60-70 hullócsillagot is kiszúrhatnak majd. Amikor elcsípnek a tekintetükkel egy-egy példányt, jusson eszükbe, hogy az éppen 209 ezer kilométer per óra körüli sebességgel csapódott be a Föld légkörébe, hogy a látványos megsemmisülése közben néhány pillanatra felragyogjon az égbolton.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?