Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Iránnak új ballisztikus rakétája van

2018.08.13. 16:59

Új típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát mutatott be hétfőn az iráni védelmi miniszter, jelentette az MTI a Tasznim iráni hírügynökségre hivatkozva. A Fateh rakétacsaládba tartozó, al-Mubin (Al-Mobeen avagy "Isteni Hódítás") névre keresztelt taktikai rakéta már átesett a szükséges teszteken, és állítólag nagy pontossággal képes szárazföldi és tengeri célpontok megsemmisítésére, az ellenséges radarok elkerülésével.

Amír Hatami iráni védelmi miniszter az új típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta teheráni bemutatóján 2018. augusztus 13-án.
Amír Hatami iráni védelmi miniszter az új típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta teheráni bemutatóján 2018. augusztus 13-án.
Fotó: MTI / EPA

A védelmi miniszter fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az új Fateh rakéta teljes mértékben iráni gyártású, és tömeggyártásával az ország elrettentő erejét erősíti majd. Amír Hatami tábornok kijelentette, hogy országa mindent megtesz ballisztikus rakétáinak fejlesztése érdekében, és hogy Irán a ránehezedő nyomás mértékének megfelelően fogja erősíteni védelmi kapacitását minden területen.

A rakéta hatótávolságát nem tették közzé hivatalosan. Katonai elemzők szerint Irán korábbi, hasonló rakétái alapján 300-500 kilométer lehet. Az ünnepélyes rakétabemutatóra egy nappal azután került sor, hogy Irán kilőtt egy hasonló kategóriájú, 2002-ben szolgálatba állított Fateh-110 ballisztikus rakétát, megszakítva ezzel az egy éve tartó tesztszünetet, írja a Jerusalem Post.

Az iráni atomprogramjáról 2015-ben kötött, többhatalmi megállapodás kimondja, hogy az iszlám köztársaság semmilyen tevékenységet nem folytathat nukleáris töltet célba juttatására alkalmas eszközökkel. Irán állítja, hogy ballisztikus rakétái nem ilyenek. Az Egyesült Államok májusban egyoldalúan kilépett az egyezségből, mert megítélése szerint az nem akadályozza meg végleg, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert. Washington új megállapodást szeretne, amely Irán ballisztikusrakéta-programját is korlátozná és térségbeli befolyását is csökkentené.

A 2015-ös egyezség többi részes állama viszont tartja magát a megállapodáshoz, amelyet Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint tiszteletben tart és végre is hajt. Ennek értelmében Irán egyelőre csak határozott időre ugyan, de jelentősen korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az iszlám köztársaságot sújtó szankciók többségét.