Erzsébet
1 °C
4 °C

Megtalálhatták a sajtok ősét

2018.08.16. 20:17

Aligha tartanak majd kóstolót az egyiptomi Szakkara egyik előkelő sírjából előkerült sajtleletből, amely a világ legrégebbi érlelt tejterméke lehet. A keménysajt tehéntej és juh- vagy kecsketej keverékéből készülhetett, valamikor a Kr. e. 13 században, és a XIX. egyiptomi dinasztia uralkodása idején élt Ptámesznek, Memphisz város egykori vezetőjének tették félre a túlvilágra.

Ezt a sírt már 1885-ben megtalálták,  ám a futóhomok újra befedte, és csak 2010-ben fedezték fel újra. Néhány ével később törött köcsögök maradványait találták a feltárás helyén, ezek némi megszilárdult fehér masszát és vászonból készült anyagot tartalmazott. Utóbbit valószínűleg az edény befedésére használták - olvasható az Amerikai Kémiai Társaság közleményében.

A szakemberek a fehér massza fehérje összetevőit megtisztították, folyadékkromatográfiával és tömegspektrométerrel elemezték összetételét, így derült ki az összetétele, hogy a lelet egy tejtermék, amelyet tehéntejből és kecske-, vagy juhtejből készítettek.

A vászonanyag elemzéséből kiderült, hogy azt szilárd és nem folyékony anyag tárolásához használhatták, és mert nem találtak más specifikus jellemzőket, a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a tejtermék egy szilárdsajt volt.

A mintában lévő más peptidekből az is kiderült, hogy a brucellózis baktériumával, a Brucella Melintensisszel volt fertőzött a sajt.

Ez az első közvetlen biomolekuláris bizonyíték a fertőzés jelenlétére Ramszesz-fáraók uralkodása idején, korábban csak közvetett paleopatológiai bizonyítékot találtak a szakemberek. A brucellózis tünetei hasonlíthatnak a hastífuszéra, a vérmérgezésére, okozhat székrekedést, bőrkiütést és vetélést.

Ez a betegség állatról emberre terjed, leginkább nem pasztörizált tejtermékek fogyasztásával.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?