Cecília
4 °C
6 °C

A Vodafone hibájából újabb adategyeztetésre számíthat több százezer feltöltőkártyás ügyfél

2018.08.27. 17:51

Az NMHH, vagyis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint nem a törvényi előírásoknak megfelelően végezte a 2017-es adategyeztetés a Vodafone, ezért a cég 40 millió forintos bírságot kapott, de ami ennél is fontosabb,

az NMHH az adategyeztetés megismétlésére kötelezte a Vodafone-t, ami több százezer előfizetőt érinthet.

A cég ott hibázott, hogy az adategyeztetés a saját adatbázisukból kiindulva kezdték, és nem friss adatokat kértek be a felhasználóktól, a nem egyeztetett SIM-kártyákat pedig csak egy héttel a határidő után kapcsolták le, számol be a az MTI. Az NMHH hozzátette, a többi mobilszolgáltató alapvetően a hatósággal együttműködve törekedett az adategyeztetéssel kapcsolatos jogszabályi előírások betartására. 

A Vodafone fellebbezett a hatóság júniusi döntése ellen, amelyet azonban a másodfokú hatóság – néhány, az ügy érdemét nem érintő módosítással - augusztus 24-én helybenhagyott – áll a közleményben.

A hatóság összes szolgáltatóra vonatkozó vizsgálatából kiderült emellett, hogy a Telenor Zrt.-nél eljárás indítása nem volt indokolt, a Magyar Telekom Nyrt. pedig eleget tett a hatósági felhívásban foglaltaknak, így bírság kiszabása nélkül zárult az ügye.

Reagált a Vodafone

A Vodafone Sajtóosztályán elmondták, hogy a hivatkozott bírság 2018. május 15-én került kiszabásra a 2017. július 1-i feltöltőkártyás adategyeztetési eljárás kapcsán. A szolgáltató álláspontja értelmében az NMHH jogértelmezése nem helytálló, ezért bírósági felülvizsgálatot kér. Az érintett ügyfeleknek a normál, folyamatban lévő feltöltőkártyás egyeztetésen kívül nem lesz szükséges jelenleg további adategyeztetés.

A Vodafone az adategyeztetés során olyan, jogértelmezése szerint helyes eljárást alkalmazott, mely a hatályos jogszabályok betartása mellett az ügyfelek kényelmét és érdekeit tartotta maximálisan szem előtt azzal a céllal, hogy elkerülje a fölösleges sorban állásokat és enyhítse az ügyfelek adminisztrációs terheit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?