Jenő
-2 °C
6 °C

Tumblren is rossz dolga lesz a gyűlölködő felhasználóknak

2018.08.27. 18:59

Szeptember 10-től új közösségi iránymutatással működik tovább a Tumblr azzal a nem titkolt céllal, hogy visszaszorítsák a gyűlöletbeszédet, zaklatást, erőszakot és olyan szexuális tartalmakat, amelyek nem közös beleegyezéssel készültek. Ilyen például az úgynevezett deepfake-ek visszaszorítása, vagyis olyan hihetően hamisított videóké, amelyeken például ismert színésznők arcát rakják pornóvideók szereplőire.

A gyűlöletbeszéddel kapcsolatban is szigorúbb szabályokat hoztak, pontosabban kitöröltek egy részt az eddigi iránymutatásukból a Polygon szerint. A kitörölt rész eredetileg arról szólt, hogy ha a felhasználó gyűlöletbeszéddel vagy más negatív, de nem fenyegetővel szöveggel találkozik, akkor cenzúra helyett inkább kulturált vitát válassza a probléma megoldásához. Ennek a szövegnek a törlésre arra utalhat, hogy mostantól a Tumblr is sokkal szigorúbban nézi, hol jelennek meg kirekesztő, gyűlöletkeltő tartalmak.

https://staff.tumblr.com/post/177449083750/new-community-guidelines

Szintén visszaszorítanák az erőszakos cselekedetekkel kapcsolatos rajongói tartalmakat, mint például az iskolai lövöldözések elkövetőit istenítő posztokat, mert ennek hatására esetleg mások is hasonlóra vetemednek. Hasonló módon tiltani fogja a Tumblr, hogy ember-, állatkínzással kapcsolatos, vagy extrém erőszakot bemutató tartalmak jelenjenek meg a szolgáltatásában.

Aki a jövőben megszegi a Tumblr új közösségi szabályait, annak a blogját azonnal törlik. Ebben beletartozik például homofób, iszlamofób vagy antiszemita tartalom is, legyen szó gyűlöletkeltésről vagy erőszakra való felhívásról, de tilos lesz ezzel kapcsolatos szimbólumokat és mozgalmakat is propagálni.

Ezért a Tumblr növeli a jelentett posztokat vizsgáló dolgozóinak a számát, és a posztok jelentésénél megadták a gyűlöletbeszédre vonatkozó opciót is, ahogy például a Facebook.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?