Erzsébet
1 °C
4 °C

A világ legnagyobb vulkánkitörése az ózonréteget is elpusztította

2018.08.28. 16:52

Egy új kutatás szerint a történelem legnagyobb kihalási eseményét okozó vulkánkitörés az ózonréteget is elpusztította – írja a CNET.

A 252 millió évvel ezelőtti perm-triász kihalási esemény volt a Föld történetének legsúlyosabbja. Az okairól többféle elképzelés is létezik, de a legvalószínűbb szerint vulkánkitörés-sorozat okozta. Méghozzá minden idők legnagyobbja: a szibériai platóbazalt-kitörések egymillió éven át tartottak, és a tengeri élet 96, a szárazföldi gerincesek 70 százalékát irtotta ki.

A Nature-ben megjelent új tanulmány szerint ez a vulkanikus tevékenység az ózonréteget is alaposan megviselte, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az esemény ilyen súlyos következményekkel járt a földi élővilágra nézve.

Ennek a kihalási eseménynek a mérete olyan hihetetlen volt, hogy a tudósok gyakran tették fel a kérdést, hogy mitől voltak a szibériai platóbazaltok olyan sokkal halálosabbak, mint más hasonló kitörések

– mondta Michael Broadley, a tanulmány vezető szerzője.

Az eredményeik szerint attól, hogy a szibériai litoszférában, vagyis a Föld legkülső kőzetburkában tárolt nagy mennyiségű halogén gáz a kitörés során felszabadult és a légkörbe távozott, olyan sok klórt, brómot és jódot juttatva oda az egymillió év során, hogy ezzel tönkre is vágta az ózonréteget. A szárazföldi élővilágnak ezután tízmillió évre volt szüksége a regenerálódáshoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?