Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Nyolc madárfaj halt ki az elmúlt évtizedben

2018.09.04. 19:01

Az elmúlt évtizedben nyolc madárfaj halt ki a világon, köztük a Rio című animációs filmből ismert kék-szürke színű brazil Spix-ara papagájfaj, írja az MTI a BirdLife International természetvédelmi szervezetre hivatkozva.

A madarak és élőhelyük védelmével foglalkozó szervezet közzétette a világ madarainak állapotáról szóló jelentését, amelyben a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szereplő 51 kihalás szélén álló madárfaj helyzetét vizsgálták.

A Spix-ara mellett a Pouli-gyapjasmadarat, a pernambucói törpekuvikot, az alaogasi liánjárót és a tengerkék ararát is azon fajok közé sorolták, amelyek a szervezet szakemberei szerint bizonyítottan vagy nagy valószínűséggel kihaltak. Az új-kaledóniai Moorea-szigeti nádiposzáta az egyetlen faj, ami ma már kevésbé veszélyeztetett.

A nyolc kihaltnak átsorolt faj közül négy a valószínűleg kihalt kategóriába tartozik. Ezek között van az egykoron Argentína, Urugay és Brazília területén élt tengerkék arara és a pernambucói törpekuvik, amelyet 2002 óta nem láttak élőhelyén a brazil Pernambuco szövetségi államban.

Történelmileg a legtöbb madárkihalást a kicsiny szigeteken élő fajoknál regisztrálták, amelyek gyakran esnek vadászat és az invazív fajok áldozatául, de a nyolc újabb kihalt faj közül négy Brazíliában él, és a szakemberek az erdőirtással magyarázták kipusztulásukat.

Mikor az emberek a kihalásra gondolnak, a dodóra gondolnak, de elemzésünk megmutatta, hogy a kihalás folytatódik és felgyorsul. Történelmileg a madárkihalás 90 százaléka távoli szigeteken történt. Bizonyítékaink azt mutatják, hogy a kihalás növekvő hulláma árasztja el a kontinenst, amelyet a fenntarthatatlan mezőgazdaság, az erdőirtás és a vizes élőhelyek lecsapolása okozta élőhelyelvesztés idéz elő

- magyarázta Stuart Butchart, a BirdLife International vezető tudósa a The Guardian brit lapnak.

A IUCN legutóbbi vörös listája szerint több mint 26 ezer madárfaj veszélyeztetett, a tudósok a hatodik nagy, ember előidézte kihalási eseményre figyelmeztetnek.  

A Spix-ara fogságban tenyésztett populációit visszatelepíthetik a vadonban, ám három faj, az aalgoasi liánjáró, a Hawaaii-szigeteki Mauin élő pouli gyapjasmadár és a Brazíliában élt poszátaféle, a cryptic treehunter örökre eltűnt az égről, csakúgy, mint az alagosi liánjáró, amely 2011-ben halt ki.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek