Jolán
2 °C
4 °C

Ismeretlen temetkezési helyet tártak fel a fáraó piramisa mellett

2018.09.06. 16:57

Ősi temetkezési helyet tártak fel a régészek Kairó közelében, I. Szenuszert fáraó piramisa mellett. A sziklás hegyoldalban kialakított temetkezési hely két részből áll: az egyik egy nyitott udvar, amelyből átjáró vezet egy teremhez. Az átjáró oldalfalain a régészek hieroglifákat találtak. A terem nyugati falán egy fülkét alakítottak ki, feliratok nyomát fedezték fel a falain.

A temető másik részében egy nagyjából három méter mély, 100 centiméter hosszú, 80 centi széles kriptát tártak fel, ennek nyugati belső oldalából átjáró vezet az első sírkamrába. A kripta északi oldalából újabb kamrákba vezet az út, amelyeket hamarosan szintén feltárnak. „A temetkezési hely tulajdonosáról még semmit sem tudunk, mivel a feliratok nem utalnak kilétére” – mondta el Jasszer Hasszán Abdel-Fattah, a régészeti helyszín igazgatója.

A gízai List környékén az egyiptomi középbirodalom uralkodóit és előkelőségeit temették el, I. Szenuszert és I. Amenemhat (Kr.e. 1991-1962) piramisa is ott épült.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?