Szilvia
5 °C
16 °C

Bealkonyul a 11 éve elindított Dawn űrszondának

2018.09.10. 15:44

A NASA becslései szerint legkésőbb október közepére elfogy a hidrazin a Dawn űrszondából, és ettől kezdve a földi központ nem tud majd kommunikálni a távoli eszközzel. Az üzemanyagjából kifogyott Dawn azonban még így is évtizedeken át a Ceres törpebolygó körüli pályáján maradhat.

Eredetileg 9 éves élettartamot szántak a tudósok a 2007 szeptemberében útnak indított szondának, ám azt többször is meghosszabbították - írja az MTI. A Dawn azzal írta be magát a történelemkönyvekbe, hogy 2015. márciusában elsőként  érte el egy törpebolygó, a Ceres röppályáját. Előtte azonban meglátogatta a Vesta nevű aszteroidát is.

Az 5 milliárd kilométeres utat 7,5 év alatt tette meg az űrszonda

A 470 millió dolláros (132 milliárd forintos) küldetésben felvételek készültek a Ceres felszínéről, és a kutatók elkészítették a közel ezer kilométeres átmérőjű törpebolygó részletes térképét.  A Ceres a legnagyobb égitest a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóövben, 1801-ben fedezték fel.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?