Jenő
-3 °C
6 °C

Népszerű maces appokról derült ki, hogy adatokat gyűjtenek rólunk

2018.09.10. 10:32

Az Apple rendszerén futó appokat hagyományosan biztonságosabbnak szokás tekinteni, mint az androidosakat, mert a cég szigorúbban őrzi a bejáratot, vagyis elvileg nehezebb gyanús alkalmazásokat telepíteni az eszközeire. Most azonban több megbízhatónak tűnő és nagyon népszerű appról derült ki, hogy indokolatlanul és a felhasználók tudtán kívül gyűjt róluk adatokat. És ez már nem az első eset – írja a 9To5Mac.

Ezúttal a látszólag a neves japán antivírusgyártó és kiberbiztonsági cég, a Trend Micro által kiadott és a Mac App Store-ból letölthető appokról derült ki, hogy többre képesek, mint ami a leírásukból következne. A lap felidézi, hogy az Dr. Unarchiver és a Dr. Cleaner nevű appokkal kapcsolatban is merültek fel ilyen aggályok a közelmúltban, és most a Dr. Unarchiverrel kapcsolatban sikerült is ezt megerősíteniük. Olyannyira, hogy a cikk megjelenése után az Apple a szóban forgó appokat el is távolította a maces alkalmazásboltból.

A Dr. Unarchiver, ahogy a nevéből is látszik, tömörített fájlok kicsomagolását teszi lehetővé. A feladata elvégzése után viszont felajánlja, hogy "eltávolítja a szemetet" az eszközről. Ha ezt megengedjük neki, akkor ezután összegyűjti a felhasználó böngészési előzményeit, a készüléken telepített további appok listáját, illetve a Google-ös keresési előzményeket, mindezt becsomagolta egy tömörített fájlba, majd elküldi a fejlesztő szerverére.

Screenshot a Dr. Unarchiver trükkjéről
Screenshot a Dr. Unarchiver trükkjéről
Fotó: 9to5mac.com

Egyelőre nem világos, hogy a problémás appokat valóban a Trend Micro adta-e ki. A cég honlapja nem említi ezeket az appokat, van viszont egy külön honlapjuk, amely látszólag szintén a Trend Micróhoz tartozik. Ha az alkalmazásboltban a fejlesztő oldalát megnyitva az látszik, hogy a cég ismert antivírus appja mellett iOS-re most is ott van a Dr. Cleaner nevű app, Macre viszont nem, ott most csak két app található. Ugyanennek az oldalnak az archív változatát megnyitva viszont még Macre is ott van a Dr. Cleaner több változata, illetve egy Dr. Antivirus nevű alkalmazás is.

Rákérdeztünk a Trend Micro magyarországi képviseleténél, hogy mit szólnak mindehhez, valóban hozzájuk tartoznak-e a problémás appok, és ha igen, azok valóban indokolatlanul és megtévesztő módon gyűjtöttek-e adatokat. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

A probléma mindenesetre nem egyedi eset. Az eltávolítása előtt a Dr. Unarchiver a 12. legnépszerűbb app volt az amerikai Mac App Store-ban. Hasonló derült ki néhány napja az addig a kategóriája legnépszerűbbjének számító Adware Doctorról is, amely egy kínai szerverre továbbított érzékeny adatokat. Az Apple azt az appot is eltávolította – de csak a cikkek megjelenése után, holott Twitteren egy felhasználó már augusztus közepén jelezte ugyanezt a problémát.

Frissítés: reagált a Trend Micro

"Böngészési előzményeket egyszeri alkalommal, kizárólag a telepítést megelőző 24 órából továbbítottunk. Ennek az egyszeri adatgyűjtésnek elsősorban biztonsági okai voltak (például hogy megvizsgáljuk, hogy a felhasználó eszköze érintett-e bármilyen fenyegetésben, vagy adware kommunikációban). A felhasználókat tájékoztattuk az adatgyűjtésről az alkalmazások telepítése során.

A visszajelzéseket figyelembe véve, ezt az adatgyűjtési metódust mindegyik érintett termékből eltávolítottuk.

Továbbá tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a Trend Micro Windows platformon futó, illetve vállalati termékei nem érintettek" – írta megkeresésünkre a cég magyarországi képviselete, részletes válaszért pedig ehhez az angol nyelvű blogposzthoz irányítottak minket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?