Albert, Lipót
3 °C
12 °C

iPhone Xs: kifinomult hardver, kimaxolt áron

Screen Shot 2018-09-12 at 8.06.55 PM.png
2018.09.12. 22:27

Majdnem minden jóslat bejött, nincs itt semmi látnivaló, az Apple keményen megdolgozik a magas részvényárfolyamért. Ja, igen, néhány mobilt és okosórát is bemutatott a szerdán megtartott sajtórendezvényen, a futurisztikus központi irodaház Steve Jobs előadótermében. A sokak által várt tabletek és a Macbook frissítése ezúttal nem fért bele.

Ha műszaki szemmel nézzük az új iPhone Xs, Xs Max és Xr telefonokat, az állunk nem esik le a meglepetéstől. Elképesztően jó eszközök, mint mindig. Tényleg az árazással gurított nagyot az Apple, mert a tavalyi bődületes összegnél is magasabbal tudott előállni, az óriáskijelzős Max full extrás kivitelben 1450 dollárba kerül.

Az 578 000 forint

Remek üzleti érzékre vall, ahogy a világ első 1000 milliárd dollárt érő cége minden évben kitalál valamit, hogy egyre drágább cuccokat tudjon eladni. Eközben pedig minden erősen nyereséges árkategóriára van valami ajánlata. A legolcsóbb hivatalosan árult modell, az iPhone 7, kereken 180 ezer forintért elvihető. De közben azért kivezette a kisebb méretű SE modellt, és a 6S-t is, a két utolsó mobilját, amelyekben még volt jackdugós aljzat. 

iPhone Xs:

  • 400 000 forint / 64 GB,
  • 460 000 / 256 GB,
  • 538 000 / 512 GB

iPhone Xs Max:

  • 440 000 forint / 64 GB,
  • 500 000 / 256 GB,
  • 578 000 / 512 GB

iPhone Xr:

  • 300 000 forint / 64 GB,
  • 319 000 / 128 GB,
  • 360 000 / 256 GB

Óriási telefon óriási összegért

Az iPhone Xs Max a világ egyik legnagyobb méretű telefonja, 6,5 colos és 2688×1224 pixeles OLED kijelzővel, csak egy kicsit kellett volna tovább nyújtani, hogy iPad mini legyen belőle. A másik modell, az iPhone Xs maradt 5,8 colos és 2436×1125 pixeles. Aranyozott színben is kaphatók, ez is egy kis optikai tuning, amúgy kinézetre nagyon hasonlítanak az idei csúcsmobilok a tavalyi X-re.

Most az iPhone X csak egy kis extra s-betűt kapott a nevéhez, ami mindig arra utal, hogy belül történnek változások, finomhangolások. Ezt az A12 Bionic csip testesíti meg, egy hatmagos processzor, négy grafikus maggal és 8 mesterséges intelligenciás (AI) maggal. A demón bemutatott játékok nagyon meggyőzők voltak. Az Apple az elsők közt alkalmazza a 7 nanométeres gyártási technológiát, amitől kompaktabb, gyorsabb és energiatakarékosabb a processzora.

5000 milliárd művelet másodpercenként

Ennyit tud elvégezni az AI-egység, ami bődületesen soknak hangzik. Az iPhone Xs-ek igénylik is a számítási kapacitást, főleg amikor a kamera is működésbe lép. Finomhangolták a kiterjesztett valóság megjelenítését, és fotózás közben a kamera még pontosabban látja a különbséget az előtérben és háttérben lévő tárgyak közt, szebb portrékat és tárgyfotókat lehet készíteni.

A kamerák maradtak ugyan 12 megapixelesek, az egész rendszert alaposan átdolgozták. Mindkét hátsó lencsét optikai stabilizátor segíti, a széles látószögű lencse nagyobb pixelekkel dolgozik, míg a telefotós lencse jobb rekesszel exponál. Az igazi okosság azonban a képfeldolgozásnál jelent meg. A Smart HDR névre keresztelt funkciónak hála a telefon titokban több képet exponál, és ezeket fűzi össze egy jobb minőségű képpé. De ahogy a nevéből is kiderül, okosan teszi, a sorozatban készülnek például hosszabb záridejű képek is, hogy a telefon el tudja kapni az árnyékosabb területek részleteit. Ha ezt jól oldották meg, akkor tényleg nagyon szépek lesznek az iPhone Xs-sel készült fotók, nagyon várjuk a tesztlehetőséget.

annak is sokan fognak örülni, hogy az iPhone Xs-ek két SIM-kártyát kezelnek.

Ez igényel némi pontosítást, mert mindez nem a megszokott módon történik. Van a telefonban egy eSIM modul, amit nem lehet kivenni, viszont a szolgáltató egy rendkívül egyszerű módszerrel (kábé egy QR-kódot kell leolvasni) rá tud települni. A másik szolgáltató pedig jöhet a megszokott SIM-kártyával.

Az akkuidő egészen szépen javult, a tavalyi X-hez képest az Xs fél órával, az Xs Max másfél órával tovább üzemel. Újdonság még az elképesztő tárkapacitás lehetősége, most először 512 GB-os verzióban is kaphatók az Apple csúcsmobiljai.

Répa, retek, mogyoró

Nagy meglepetés még az X-sorozat belépő szintű modellje, az iPhone Xr, amit már 750 dollárért az emberhez vágnak. Ez 300 000 forint a hazai kereskedésben, amivel nagyjából a Samsung Galaxy Note 9 ársávját célozták meg. Ez jóval színesebb, fiatalosabb a másik két modelnél, és ugyanúgy bevágásos a kijelzője, mert megtalálható rajta az arcletapogatós FaceID biometrikus beléptetés.

Az Apple igyekezett jó fej lenni, ebbe a telefonba is az A12 Bionic csipet rakott, hogy legalább a számítási erő meglegyen, ha már a tárkapacitás kifullad 256 GB-nál. (Egyébként az is bőven elegendő.) A hátlapon egyetlen kamera van, az is ismeri a HDR-es látványtrükköket, és a portrékat is szimulált mélységélességgel tudja elkészíteni. Ahol nagyon meghúzták még a nadrágszíjat, az a kijelző: ebben a modellben csak egy 6,1 colos LCD van, 1792×828 pixeles felbontással. Azt ígérik, hogy másfél órával tovább bírja aksiról, mint az iPhone 8 Plus.

Egészséges élet

A telefonokon kívül az Apple Watch volt a szerdai bemutató sztárja. A Series 4-es verzióba EKG került, és annyival pontosabbak a szenzorok, hogy az amerikai gyógyszerészeti hatóság is elfogadta, mint egészségügyi adatokat gyűjtő eszközt. Az EKG-t eleinte csak az USA-ban fogják aktiválni, más országokban akkor kapcsolják be, ha azokban is megkapják a hatóságok áldását az eszközre. Az ember szíve nem játék, nem lehet pontatlan adatokkal az orvoshoz rohangálni, illetve a szakértők bizalmát is el kell nyerni, hogy az óra által mért adatok alapján is merjenek döntéseket hozni.  

A Watch ennél egyszerűbb újításokkal is fel lett vértezve, a sima pulzusmérő alapján is szólni tud, ha veszélyesen alacsony vagy magas értéket mér, a gyorsulásmérű pedig azt érzékeli, ha elestünk. Akár segélykérő riasztást is le tud majd adni.

Mindehhez kétszer gyorsabb processzor társul, és a kijelző felületét is sikerült több mint 30 százalékkal megnövelni, miközben az óra laposabb lett, és az össztérfogata csökkent is a tavalyi Series 3-hoz képest. Apró újítás még a rezgő - haptikus - visszajelzés, amikor tekergetjük az óra koronáját.

Az Apple órája azonban továbbra is ugyanattól a hiányosságtól szenved, int eddig: az egyszerűbb, csak GPS-es modell aksija legfeljebb 18 órán át bírja. A 4G-s modellről még nincs pontos adat, de ez nem is annyira lényeges, mert idehaza hivatalosan csak az GPS-es modell kapható, 148 ezer forintért. A Series 3 árát pedig levitték 102 ezer forintra. 

Az iPhone Xs-ek és az Apple Watch Series 4 szeptember 28-tól kerülnek a hazai boltokba, az iPhone  Xr előrendelése viszont csak október 19-én indul, és 26-án várható a szállítmányok érkezése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?