Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Nem tetszik Palkovicséknak az Akadémia nyomásgyakorlása

2018.09.12. 10:09

Szerda reggel nyilatkozatban fejezte ki értetlenkedését az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy a Magyar Tudományos Akadémia miért szakítja meg velük a tárgyalásokat az MTA intézeteinek önállóságával és finanszírozásával kapcsolatban. A Lovász László által vezetett MTA kedd este közölte:

a kutatóintézet-hálózatának megcsonkítását vagy akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását elfogadhatatlannak tartja.

Az MTA elnöksége egy rendkívüli közgyűlés idei összehívásáról is döntött.

A Palkovics László által irányított minisztérium azt írja, hogy a  Lovász László által hivatkozott anyag a már korábban megállapodott és szerdán kezdődő tárgyalások munkaanyaga, amelyet mindkét bizottság tagjai megkaptak.

Szomorú és sajnálatos, hogy az Akadémia különböző nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni a kormányra ahelyett, hogy a hivatkozott dokumentumot tárgyalási alapként kezelnék, érdemi észrevételekkel és javaslatokkal kommentálnák.

- írja a minisztérium.

Palkovicsék szerint az anyag a hazai K+F+I rendszer finanszírozási és strukturális kérdéseivel foglalkozik, optimalizálná és átalakítaná az akadémiai és állami kutatóintézeti struktúrát.

Az MTA azt kifogásolta, hogy az új munkaanyag szerint a kormány elvenne bizonyos intézményeket az MTA-tól, és többet egyetemek alá sorolnának, és mindezt decemberig lebonyolítanák. Úgy tudjuk, hogy az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontot a Szegedi Tudományegyetem alá vonnák, az MTA Atommagkutató Intézetet a Debreceni Egyetem alá, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont pedig az Állatorvostudományi Egyetem alá kerülne.