Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Nem tetszik Palkovicséknak az Akadémia nyomásgyakorlása

2018.09.12. 10:09

Szerda reggel nyilatkozatban fejezte ki értetlenkedését az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy a Magyar Tudományos Akadémia miért szakítja meg velük a tárgyalásokat az MTA intézeteinek önállóságával és finanszírozásával kapcsolatban. A Lovász László által vezetett MTA kedd este közölte:

a kutatóintézet-hálózatának megcsonkítását vagy akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását elfogadhatatlannak tartja.

Az MTA elnöksége egy rendkívüli közgyűlés idei összehívásáról is döntött.

A Palkovics László által irányított minisztérium azt írja, hogy a  Lovász László által hivatkozott anyag a már korábban megállapodott és szerdán kezdődő tárgyalások munkaanyaga, amelyet mindkét bizottság tagjai megkaptak.

Szomorú és sajnálatos, hogy az Akadémia különböző nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni a kormányra ahelyett, hogy a hivatkozott dokumentumot tárgyalási alapként kezelnék, érdemi észrevételekkel és javaslatokkal kommentálnák.

- írja a minisztérium.

Palkovicsék szerint az anyag a hazai K+F+I rendszer finanszírozási és strukturális kérdéseivel foglalkozik, optimalizálná és átalakítaná az akadémiai és állami kutatóintézeti struktúrát.

Az MTA azt kifogásolta, hogy az új munkaanyag szerint a kormány elvenne bizonyos intézményeket az MTA-tól, és többet egyetemek alá sorolnának, és mindezt decemberig lebonyolítanák. Úgy tudjuk, hogy az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontot a Szegedi Tudományegyetem alá vonnák, az MTA Atommagkutató Intézetet a Debreceni Egyetem alá, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont pedig az Állatorvostudományi Egyetem alá kerülne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?