Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kolonoszkópos önvizsgálat és hullámvasutas terápia kapott anti-Nobelt

2018.09.14. 10:56

A hullámvasutazás eltávolíthatja a vesekövet, az ülő helyzetben magunkon elvégzett kolonoszkópia pedig segít az emésztőszervi betegségek megelőzésében - ez derült ki az idén 28. alkalommal kiosztott anti-Nobel-díjak kiosztásán. Az Ig Nobel-díjakat minden évben a Harvard Egyetemen adják át valódi Nobel-díjasok, és az elismerés mellé sok milliárd, ám teljesen értéktelen zimbabwei dollárt is kapnak a győztesek.

Az amerikai David Wartinger professzor azért kapott díjat, mert rájött, hogy a hullámvasutazás bizonyos esetekben, ha jól rázkódik a szerelvény, segítheti a vesekő távozását a páciens szervezetéből. Erre úgy jött rá, hogy egy betege számolt be a kövek távozásáról, miután hullámvasutazott, és végül a doktor is felült pár körre egy vesemodellel, hogy megfigyelje, mely hullámvasutak ideális terápiás eszköznek.

Horiucsi Akira, a japán Sova Inan Közkórház emésztőszervi betegségekkel foglalkozó központjának vezetője egy aprócska endoszkóppal fejlesztett ki önvizsgálati módszert, amelyen a beteg egy széken ülve, a saját végbelébe tolhatja fel a műszert. Bármennyire is viccesnek tűnik ez a fejlesztés, végső soron a vizsgálat valóban emberéleteket menthet meg, ha sikerül kiszűrni vele kóros emésztőszervi elváltozásokat.

Díjat nyert még:

  • James cole archeológus, aki kimutatta, hogy nem éri meg emberhúst enni, mert nem elég tápláló
  • Lindie Liang és kollégái, akik egy virtuális vudubabát készítettek, hogy az emberek azon tölthessék ki a dühüket
  • Paula Romão a kollégáival az emberi nyál tisztító hatását vizsgálta
  • Thea Blackler a felhasználók és a használati utasítások közti kapcsolatot elemezte