Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kolonoszkópos önvizsgálat és hullámvasutas terápia kapott anti-Nobelt

2018.09.14. 10:56

A hullámvasutazás eltávolíthatja a vesekövet, az ülő helyzetben magunkon elvégzett kolonoszkópia pedig segít az emésztőszervi betegségek megelőzésében - ez derült ki az idén 28. alkalommal kiosztott anti-Nobel-díjak kiosztásán. Az Ig Nobel-díjakat minden évben a Harvard Egyetemen adják át valódi Nobel-díjasok, és az elismerés mellé sok milliárd, ám teljesen értéktelen zimbabwei dollárt is kapnak a győztesek.

Az amerikai David Wartinger professzor azért kapott díjat, mert rájött, hogy a hullámvasutazás bizonyos esetekben, ha jól rázkódik a szerelvény, segítheti a vesekő távozását a páciens szervezetéből. Erre úgy jött rá, hogy egy betege számolt be a kövek távozásáról, miután hullámvasutazott, és végül a doktor is felült pár körre egy vesemodellel, hogy megfigyelje, mely hullámvasutak ideális terápiás eszköznek.

Horiucsi Akira, a japán Sova Inan Közkórház emésztőszervi betegségekkel foglalkozó központjának vezetője egy aprócska endoszkóppal fejlesztett ki önvizsgálati módszert, amelyen a beteg egy széken ülve, a saját végbelébe tolhatja fel a műszert. Bármennyire is viccesnek tűnik ez a fejlesztés, végső soron a vizsgálat valóban emberéleteket menthet meg, ha sikerül kiszűrni vele kóros emésztőszervi elváltozásokat.

Díjat nyert még:

  • James cole archeológus, aki kimutatta, hogy nem éri meg emberhúst enni, mert nem elég tápláló
  • Lindie Liang és kollégái, akik egy virtuális vudubabát készítettek, hogy az emberek azon tölthessék ki a dühüket
  • Paula Romão a kollégáival az emberi nyál tisztító hatását vizsgálta
  • Thea Blackler a felhasználók és a használati utasítások közti kapcsolatot elemezte

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?