Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Veszprémben kezdik tesztelni a közösségi árammegosztó rendszert

37867899 356724314862393 2670386518899556352 o
2018.09.17. 15:41

Elektromos járművek és töltőhálózat tesztelésére, valamint későbbi piaci bevezetésére indul kísérleti projekt Veszprémben, közölték a rendszer fejlesztői és üzemeltetői hétfőn Veszprémben sajtótájékoztatón. A projekt minden eleme kísérleti fázisban van, szeptember 17-től egy hónapon át ingyenes tesztüzemben kezd működni az elektromos hálózati elérések közösségi megosztása Veszprémben, írja az MTI.

Veszprémben hét helyszínen lesznek töltőpontok, illetve Balatonalmádi központjába is tervben van egy kiépítése, amelyek a tesztüzem alatt ingyenesen hozzáférhetők, és az elektromos járművek mellett telefonok, laptopok töltésére is alkalmasak.

Fotó: Servo Movement / Facebook

A tesztelők elektromos kerékpárokkal, kismotorokkal és rollerral járják majd a várost, és internetre kötött fedélzeti egységekkel kapnak visszajelzéseket a rendszer használatáról. A tesztüzemben futni fog Veszprém útjain a másfél éve bemutatott, fentebb látható Servo Linda elektromos moped prototípusa is.

A Servo Movement tervei szerint később "nagyon kis összegért" lehetne használni a bővíthető töltőhálózatot, amelyek bevétele az elektromos hálózatot megosztók, az üzemeltetők és a rendszer fejlesztői közt oszlana meg.

Csapó Balázs, a rendszert fejlesztő Servo Movement ügyvezetője elmondta: kezdeményezésük a globális piacra tervezett megoldás, a projektben svájci befektető vesz részt, míg tapasztalataikat Kínában szerezték, ahol sok elektromos jármű közlekedik.

Temesvári Balázs, az üzemeltető Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, fontosnak érzik az innovatív kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak a város és a térség élhetőségének javításához. Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere szerint a környezetbarát közlekedési módok elterjedése illeszkedik a város környezettudatos vállalásaiban foglalt célkitűzéseihez.