Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Twitter megkönyörült a felhasználókon

2018.09.18. 09:56

Az utóbbi évek egyik legnagyobb közösségi médiás felzúdulásait okozta, hogy a Facebook, a Twitter, az Instagram (csak hogy a legnagyobbakat említsük) átállt az időrendi feedről algoritmusos feedre, azaz a felhasználók a továbbaikban nem akkor látták falukon ismerőseik, követettjeik posztjait, amikor azok megszülettek, hanem valamiféle számukra rejtélyes algoritmus tálalta azokat kénye-kedvére. A Facebook esetében volt annyira kegyes a főnök, hogy meghagyta a választási lehetőséget a "Top Stories" és a "Most Recent" verziók között, de pl az Instagramnál erre nincs mód, míg a Twitternél át lehetett ugyan kapcsolni, hogy az idővonalon ne az úgynevezett "legjobb tweetek" jelenjenek meg, de a feedet így is telerakta az algoritmus olyan – gyakran vadidegen, be sem követett felhasználók által írt – posztokkal, amikről azt gondolta, hogy érdekelhetik a felhasználót (ez a Moments ugyebár).

A kapcsoló a Facebookon
A kapcsoló a Facebookon

Na ennek vetett most véget a Twitter, derült ki a The Verge cikkéből. A Twitter Support egy magyar idő szerint kedd hajnali üzenetláncban arról számolt be, hogy változtattak a "Elsőként a legjobb Tweetek jelenjenek meg" beállításon. Ez azt jelenti, hogy mostantól, ha nincs bepipálva ez a rubrika, akkor valódi, száz százalékban kronologikus lesz a feedünk, még a Twitter által korábban ajánlott posztok ("Ha lemaradtál volna róla") is eltűnnek a szemünk elől.

Ezzel a Twitter visszadta a felhasználóknak a lehetőséget, hogy úgy használhassák a platformot, ahogy az 2016 előtt alapvetően működött.

A hivatalos közlés szerint sok felhasználónak nyújtott jobb élményt az algoritmussal szabályozott feed, de rájöttek, hogy elég sokan vannak azok is, akik ennyi idő után is jobban szeretnék időrendben olvasni falukon a posztokat, és szeretnének több kontroll afölött, hogy mi jelenik meg ott.

A Twitter ajándéka
A Twitter ajándéka