Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Idén is szedi áldozatait Madagaszkáron a pestis

2018.09.18. 14:18 Módosítva: 2018-09-18 14:23:54

Idén eddig két halálos áldozatot követelt a pestis Madagaszkár szigetén, ahol 1980 óta szinte minden évben pusztít a betegség – írja az MTI.

Manitra Rakotoarivony, az egészségügyi minisztérium tisztségviselője elmondta, augusztus 1. és szeptember 13. között nyolc esetet jegyeztek fel: ebből hatan felépültek, ketten viszont belehaltak a betegségbe.

Tavaly kétszáz ember esett áldozatául a járványnak, és a fővárosban szinte pánikszerűen rohanták meg az emberek a gyógyszertárakat, hogy antibiotikumot és védőmaszkokat vásároljanak. Akkor az augusztusban kitört járványt novemberre sikerült megállítani.

A kór teljedéséért leginkább a bolhák felelősek Madagaszkáron, és az erdőirtás miatt a városokban elszaporodott patkányok is egyre nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek. A baktérium által okozott tüdőpestis, amely köhögéssel, cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, akár 24-72 óra alatt halálos lehet.

Februárban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már figyelmeztetett, hogy Madagaszkáron újabb járvány törhet ki, amely más országokra is átterjedhet.