Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A polipok is sokkal kedvesebbek lesznek az extasytól

2018.09.20. 20:00

A Current Biology nemrég publikált egy írást arról a kísérletről, amelynek keretében hét polipnak adtak a tudósok MDMA-t, az extasy hatóanyagát. A kísérlet célja az volt, hogy megvizsgálják, vajon az emberhez képest kifejezetten antiszociálisnak számító polipok is sokkal szociálisabbá válnak a kábítószertől, mint mi, emberek.

Mint kiderült, a polipoknak is vannak olyan génjeik, amelyek kódolják a szerotonin transzportereket, azokat fehérjéket, amelyek felelősek a szerotonin molekulák agysejtekbe történő mozgatásáért. A szerotonin pedig az a molekula, amely az embereknél a jó közérzetért felel. Amikor az emberek MDMA-t szednek be, a szerotonin transzporter fehérjéhez kötődik, és megváltoztatja, ahogy a szerotonin az agysejtek között utazik. Ez okozza azt a boldogsággal teli kábulatot és extrém extrovertáltságot, ami miatt annyira népszerű a kábítószerek körében.

A tudósok hét laboratóriumi polipnak adtak MDMA-t, hogy teszteljék, valóban szociálisabb lesz tőle az állat, ezzel bizonyítva, hogy a szer hat a szerotonin transzportereikre. Az állatokat MDMA-s vízben fürdették le, majd egy olyan kamrába rakták, amelyből három "szobába" mehettek: egy középső, központi részbe, egy olyanba, ahol már volt egy hím polip, illetve harmadikba, amelyben volt egy játék. Hasonlóan végeznek ilyen teszteket például egereken is.

Az MDMA használata előtt a polipot elkerülték azt a szobát, ahol a hím polip van. Az MDMA után viszont sokkal több időt töltöttek el az ismeretlen poliphaverral, mint előtte józanul. Sőt, a polipok még meg is fogdosták egymást, ami minden esetben aggresszióra utal náluk, de itt viszont a kutatók szerint kifejezetten érdeklődésből tapintották a másikat.

A kísérlettel a kutatók azt bizonyítják, hogy hiába teljesen eltérő az ember és a polip agyának a felépítése, a közösségi viselkedésformák a DNS-ünk molekuláiba vannak kódolva, ezért viselkedünk hasonlóan mdma hatása alatt.

Az egyik kutató arról is beszélt a Gizmodónak, hogy még a drog mennyiségére is hasonlóan reagáltak az állatok, mint az emberek. Először például kicsit túl sokat toltak, amitől felgyorsult a lélegzetük és elfehéredtek. Aztán kisebb mennyiség után az egyik polip a kutató elmondása szerint úgy viselkedett, mint aki kedvesen balettozik a vízben, és rendkívül élvezi a helyzetet kinyújtott csápokkal. Másikuk egy ideig a vízben szaltózott, de olyan is akadt, akit hosszú ideig lekötöttek kisebb zajok vagy illatok.