Árpád
-2 °C
4 °C

Az 5000 éves Ötzinek sok betegsége volt, de kapott gyógykezelést

000 Par6102550
2018.09.20. 16:24

A betegellátás magasan fejlett kultúrája jellemezte Ötzi, a kb 5300 éves tiroli gleccsermúmia egykori társadalmát, erről árulkodnak az 1991-ben az Ötz-völgyi-Alpokban felfedezett múmia magával hordott orvosságai és a testét borító, terápiás célú tetoválások, állapították meg kutatók az International Journal of Paleopathology című tudományos lapban megjelent tanulmányukban.

A halálakor 40-50 éves férfi több krónikus egészségügyi problémával küzdött: fogai szuvasak voltak, mikrobák gyomorfekélyt okoztak nála, ízületei elhasználódtak, erei elmeszesedtek, de kezelés alatt állt, közölte az Albert Zink, a Bolzanói Múmiakutató Intézet munkatársa vezette kutatócsoport.

Ötzi felszerelésében nyírfataplógombát találtak, amelynek gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatása van, valamint saspáfrányt, amely kiűzi a bélparazitákat. Testét 61 tetoválás borítja, amelyeket a kutatók közelebbről megvizsgáltak. Ezáltal megerősítették azokat a korábbi feltételezéseket, hogy a pont- és vonalalakú tetoválások a csuklóin és bokáin pontosan azokon a helyeken vannak, ahol degeneratív betegség kínozta. Ráadásul sok tetoválás látható a hagyományos akupunktúrás pontokon.

Így nézhetett ki Ötzi
Így nézhetett ki Ötzi
Fotó: Andrea Solero / AFP

A szakértők szerint a kékesfekete tetoválások elkészítéséhez szénport dörzsöltek kis, pontszerű sebekbe. Ez egy időigényes és magasan fejlett módszer volt. A magával hordott növényekkel és orvosságokkal együtt ez azt jelzi, hogy Ötzi társadalmában "magasan fejlett volt az orvosi ellátás". Az ismereteket, amelyeket a "próba és tévedés" módszerével szereztek, generációkon keresztül adták át egymásnak.

A tudósok úgy vélik, Ötzi társadalma rendelkezett bizonyos anatómiai ismeretekkel arról, hogyan keletkeznek a betegségek, és hogyan kell azokat kezelni. Arról azonban nincs információ, mekkora volt a kezelések sikerességi aránya. "Sürgősségi kezelést" viszont egyáltalán nem kapott Ötzi, amikor egy nyíl átszúrta az egyik ütőerét. Bár ezen a sérülésen és a tudósok által feltételezett traumás agysérülésen, amelyet Ötzi szintén elszenvedhetett, a modern mentősök sem tudtak volna segíteni. (MTI)

Nyitókép: Ötzi múmiája a bolzanói archeológiai múzeumban (Andrea Solero/AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?