Judit
2 °C
7 °C

Két új bolygót fedezett fel a NASA exobolygóvadász űrszondája

2018.09.21. 17:45 Módosítva: 2018-09-21 17:45:03

Két új bolygót is fedezett fel a NASA exobolygóvadász űrszondája a héten: egy szuperföldet és egy forró földet. Ezek a NASA által áprilisban útnak indított műhold első felfedezései. 

60 fényévnyi távolságra felfedezték a Pi Mensae C nevű szuperföldet, ami 6,3 naponta kerüli meg csillagát. Az LHS 3844 B egy 49 fényévre található forró föld, ami 11 óránként tesz egy kört a csillaga körül és túl nagy a forróság rajta ahhoz, hogy élet lehessen rajta.

A Kepler utódja

A TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) két éven át tartó, 337 millió dollárba kerülő missziójának célja, hogy a csillagászok kibővítsék az exobolygók, a naprendszerűnkön kívüli bolygók listáját, írja az MTI. Elődje, az üzemanyagból hamarosan kifogyó Kepler űrteleszkóp munkáját folytatja, ami 3700 exobolygót dokumentált az elmúlt 20 évben.

A TESS űrszonda az úgynevezett tranzitmódszerrel vizsgálja az egész égboltot. A fedélzetén működő detektorok a csillagok fényességét mérik, és azt az átmeneti elhalványodást keresik, ami olyankor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó éppen a csillag előtt halad át. 

Az autó nagyságú űrszonda fedélzetén négy nagy látószögű távcsövet helyeztek el. A négy távcsőbe eltérő irányú, de egymással szomszédos területekről érkezik a fény, és együtt 400-szor nagyobb területet észlelnek egyidejűleg, mint a Kepler űrszonda által eredetileg vizsgált égboltrészlet.

Az űrszonda egy olyan bolygókatalógus létrehozását teszi lehetővé, aminek segítségével  a Földön és az űrben lévő többi teleszkóp sokkal részletesebben tudni vizsgálni egy-egy égitestet. 

A felfedezett bolygók további tanulmányozásának kulcsszereplője valószínűleg a Hubble űrteleszkóp utódja, a James Webb űrtávcső lesz, ami a tervek szerint 2020-ban kezdi meg működését. Az infravörös tartományban érzékelő eszköz képes lesz az exobolygók légkörének tanulmányozására is, olyan gázok után kutatva, amelyek a földi értelemben vett élet jelenlétére utalhatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?