Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Újra szeretné gyártani a kalciumos pezsgőtablettát a Sandoz

5K8A0733
2018.09.21. 11:38 Módosítva: 2018.09.21. 18:06

A Sandoz Hungária Kft. mindent elkövet, hogy a betegek pár hónapon belül ismét hozzájuthassanak az ólomszennyezettség miatt forgalomból kivont húszas kiszerelésű Calcium-Sandoz pezsgőtablettához, derül ki az indexhez eljuttatott hivatalos gyártói közleményből.

A tájékoztató többek között hangsúlyozza, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) forgalomból kivonó határozata csak a "Calcium-Sandoz pezsgőtabletta 20X" nevű készítményt érinti, a cég más kalciumos gyógyszereit nem.

A nagykereskedői és patikai szinten forgalomba került összes "Calcium-Sandoz pezsgőtabletta 20X" tételt a Sandoz Hungária egyetértésével vonták vissza, miután eleve a cég értesítette a magyar hatóságot az alapanyag vizsgálat során észlelt, határértéken túli ólomszennyezettségről, amiről az új, 2017. decemberben hatályba lépett európai uniós iránymutatás rendelkezik.

A Sandoz szerint az általuk gyártott, kifogásolható tisztaságú pezsgőtabletta alapvetően nem jelentett egészségügyi kockázatot, sem a napi egy, sem az annál több tabletta fogyasztása esetén:

Az elvégzett orvosi kockázatelemzés alapján fontos hangsúlyoznunk, hogy napi egy Calcium-Sandoz pezsgőtabletta 20x fogyasztása esetén a napi terhelés mértéke nem éri el az új iránymutatás által megengedett maximális értéket, így egészségügyi kockázatot nem jelent.

A napi egy tablettánál több Calcium-Sandoz pezsgőtabletta 20x fogyasztása esetén az elemi szennyezés becsült vérszintje ugyan magasabb lehet, mint az új iránymutatásban biztonságosnak tekintett érték, de alacsonyabb annál a szintnél, mint ami már feltételezetten mellékhatások megjelenéséhez vezethet.

Amennyiben bármely fogyasztó vagy beteg bizonytalan lenne a készítmény alkalmazását illetően, javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával, gyógyszerészével.

A Sandoz közleménye szerint a visszahívásra saját kezdeményezésükre, elővigyázatosságból került sor, és szélesebb körben, mint a korábban azonosított négy gyártási tétel (azaz az összes piacon lévő tételt visszahívták).

A gyógyszergyár természetesen azt szeretné, hogy a népszerű – allergiás reakciókra hazánkban széles körben bevált gyógyszernek tartott, utóbbi időben erősen vitatott hatásosságú – termék pár hónapon belül ismét kapható legyen, és meg is tesznek mindent ennek érdekében.

Fogyasztóvédők: Visszajárna az ára  

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének álláspontja szerint a forgalomból kivont, fel nem használt Calcium-Sandoz tabletták árát vissza kell adni a fogyasztóknak - közölte a szövetség az Index-szel. Álláspontjuk az, hogy az olyan, nagyobb gyógyszergyáraknak, mint például a Novartis és a többi piaci szereplőnek káralapot kellene létrehoznia, ami a fogyasztóknak okozott károk megtérítésére szolgál, ha ki kell vonni valamilyen gyógyszert a forgalomból. Amennyiben pedig már létezik ilyen káralap, akkor erről haladéktalanul tájékoztatni kell a fogyasztókat.

A szövetség több gyógyszertárat tesztelt. Volt, ahol azt mondták, hogy a korábban vásárolt Sandoz-tablettát blokk ellenében visszaváltják, az újat nem, egy másik helyen annyiról tájékoztattak, a forgalomból kivont tablettát ne szedjék tovább, ki lehet dobni, de pénzt még blokk ellenében sem adnak vissza. Egy harmadik gyógyszertár pedig csak annyit közölt, hogy nem kaptak külön utasítást a visszaváltásra, és még csak blokk ellenében sem lehet visszaváltani a terméket.

A szövetség a gyógyszerszektor figyelmét közleményben hívta fel a fogyasztóbarát magatartás és fellépés szükségességére, a fogyasztók önként történő kártalanítására.