Judit
2 °C
7 °C

Újra szeretné gyártani a kalciumos pezsgőtablettát a Sandoz

5K8A0733
2018.09.21. 11:38 Módosítva: 2018-09-21 18:06:13

A Sandoz Hungária Kft. mindent elkövet, hogy a betegek pár hónapon belül ismét hozzájuthassanak az ólomszennyezettség miatt forgalomból kivont húszas kiszerelésű Calcium-Sandoz pezsgőtablettához, derül ki az indexhez eljuttatott hivatalos gyártói közleményből.

A tájékoztató többek között hangsúlyozza, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) forgalomból kivonó határozata csak a "Calcium-Sandoz pezsgőtabletta 20X" nevű készítményt érinti, a cég más kalciumos gyógyszereit nem.

A nagykereskedői és patikai szinten forgalomba került összes "Calcium-Sandoz pezsgőtabletta 20X" tételt a Sandoz Hungária egyetértésével vonták vissza, miután eleve a cég értesítette a magyar hatóságot az alapanyag vizsgálat során észlelt, határértéken túli ólomszennyezettségről, amiről az új, 2017. decemberben hatályba lépett európai uniós iránymutatás rendelkezik.

A Sandoz szerint az általuk gyártott, kifogásolható tisztaságú pezsgőtabletta alapvetően nem jelentett egészségügyi kockázatot, sem a napi egy, sem az annál több tabletta fogyasztása esetén:

Az elvégzett orvosi kockázatelemzés alapján fontos hangsúlyoznunk, hogy napi egy Calcium-Sandoz pezsgőtabletta 20x fogyasztása esetén a napi terhelés mértéke nem éri el az új iránymutatás által megengedett maximális értéket, így egészségügyi kockázatot nem jelent.

A napi egy tablettánál több Calcium-Sandoz pezsgőtabletta 20x fogyasztása esetén az elemi szennyezés becsült vérszintje ugyan magasabb lehet, mint az új iránymutatásban biztonságosnak tekintett érték, de alacsonyabb annál a szintnél, mint ami már feltételezetten mellékhatások megjelenéséhez vezethet.

Amennyiben bármely fogyasztó vagy beteg bizonytalan lenne a készítmény alkalmazását illetően, javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával, gyógyszerészével.

A Sandoz közleménye szerint a visszahívásra saját kezdeményezésükre, elővigyázatosságból került sor, és szélesebb körben, mint a korábban azonosított négy gyártási tétel (azaz az összes piacon lévő tételt visszahívták).

A gyógyszergyár természetesen azt szeretné, hogy a népszerű – allergiás reakciókra hazánkban széles körben bevált gyógyszernek tartott, utóbbi időben erősen vitatott hatásosságú – termék pár hónapon belül ismét kapható legyen, és meg is tesznek mindent ennek érdekében.

Fogyasztóvédők: Visszajárna az ára  

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének álláspontja szerint a forgalomból kivont, fel nem használt Calcium-Sandoz tabletták árát vissza kell adni a fogyasztóknak - közölte a szövetség az Index-szel. Álláspontjuk az, hogy az olyan, nagyobb gyógyszergyáraknak, mint például a Novartis és a többi piaci szereplőnek káralapot kellene létrehoznia, ami a fogyasztóknak okozott károk megtérítésére szolgál, ha ki kell vonni valamilyen gyógyszert a forgalomból. Amennyiben pedig már létezik ilyen káralap, akkor erről haladéktalanul tájékoztatni kell a fogyasztókat.

A szövetség több gyógyszertárat tesztelt. Volt, ahol azt mondták, hogy a korábban vásárolt Sandoz-tablettát blokk ellenében visszaváltják, az újat nem, egy másik helyen annyiról tájékoztattak, a forgalomból kivont tablettát ne szedjék tovább, ki lehet dobni, de pénzt még blokk ellenében sem adnak vissza. Egy harmadik gyógyszertár pedig csak annyit közölt, hogy nem kaptak külön utasítást a visszaváltásra, és még csak blokk ellenében sem lehet visszaváltani a terméket.

A szövetség a gyógyszerszektor figyelmét közleményben hívta fel a fogyasztóbarát magatartás és fellépés szükségességére, a fogyasztók önként történő kártalanítására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?