Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Számítógép által festett képet árverez el a Christie's

2018.09.24. 21:22

A régi nagy mesterek, köztük Rembrandt ecsetvonásainak megidézésére is képes számítógépes algoritmus által festett kép is szerepel a Christie's aukciósház októberi árverésének tételei között. A Generative Adversarial Network (GAN) nevű algoritmus már létező festmények adatbázisát "bekebelezve" hoz létre új képeket. A képzeletbeli Belamy báróról és rokonairól készített sorozat elkészítéséhez például 15 ezer portrét tanulmányozott, jelenti az MTI. Az alkotás leütési árát 7-10 ezer dollár (1,9-2,7 millió forint) közé becsülik.

 "Művészek vagyunk, csak más fajta ecsettel dolgozunk. A mi ecsetünk egy számítógépen kifejlesztett algoritmus" - mondta Hugo Caselles-Dupre számítógépmérnök, aki gyerekkori barátaival, Gauthier Vernier-vel és Pierre Fautrellel közösen írta meg az algoritmust és hozta létre az Obvious névre keresztelt kollektívát.

Fautrel szerint az algoritmus persze még nem tökéletes, a vászonra nyomtatott és bekeretezett portrék elmosódottak, ám - mint fogalmazott - a technológia nagyon új, és az igazán jó eredmények eléréséhez olyan jelentős fejlesztésekre van szükség, amelyek egyelőre még nem elérhetőek a számukra.

Néhány művész ugyanakkor kétli, hogy a gépek valóban képesek lennének igazi műalkotások létrehozására, azokhoz ugyanis elengedhetetlenek az érzelmek.

"Ha Picasso nem érzett volna dühöt, akkor a Guernica sosem születik meg. Ha Modigliani nem szeretett volna bele a modelljeibe, akkor az aktjai unalmasak, érdektelenek lennének" - mondta Robert Prestigiacomo festő. "Egy festmény mögött mindig érzelem van, legyen az düh, sóvárgás, vágyakozás. A mesterséges intelligenciában pedig benne van a mesterséges, és ezzel meg is válaszoltuk a kérdést" - fűzte hozzá.