Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkártyázták előttünk a mobilozás jövőjét

2018.09.25. 11:48

Videojáték élő közvetítésével és távolról elvégzett stúdiómunkával demonstrálta a Vodafone az ötödik generációs (5G) mobilhálózatban rejlő lehetőségeket a siófoki Internet Hungary konferencián. A HearthStone kártyajáték fővárosi bajnokságát közvetítették, ebből a játékból laikus szemmel legfeljebb annyit lehet felfogni, hogy a versenyzők szörnyeket ábrázoló kártyákat dobálnak be, és valamelyikük néha nyer. 

Van abban logika, hogy a Vodafone nem egy látványos lövöldözős játékot választott a demóhoz, mert így senki sem figyelt a tartalomra, és el tudták mesélni, hogy 

  • egyedül nekik van 5G-re használható 3,5 GHz-es frekvenciájuk,
  • erre egy 4G-től független, különálló hálózatot építettek ki, 
  • és speciális antennákra kapcsolódnak a modemek. 

A közvetítésben az volt a pláne, hogy a Vodafone budapesti székházában zajló verseny élő felvételeit a siófoki kihelyezett stúdióban vágták meg, ott fűztek hozzá kommentárt, és az így létrejött adást 5G kapcsolaton küldték tovább a Fusion TV Twitch-csatornájára. Ez jó sok áttétel, a játékban pedig csak ezredmásodperc körüli késleltetés megengedhető, ezért volt szükség 5G-re. A 4G ennél jóval lassabb, 20-30 ezredmásodperces válaszidőt garantál.

Természetesen nem az esport miatt fog 5G hálózatot építeni a Vodafone, ez csak egy szemléltetőeszköz, közérthetőbbé teszi a technológiát. Az 5G és a jó minőségű 4G közötti különbség egyébként alig lesz érezhető, és olyankor jön majd elő az 5G előnye, amikor például egy stadionban mindenki egyszerre akarja visszanézni a gólt a mobilján. Vagy amikor egy gyáron belül minden gép mobilneten kommunikál majd vezetékes kapcsolat helyett, aminek az lesz a következménye, hogy a gyártósorok szabadabban mozgathatók lesznek (mondjuk olcsóbb országokba), hiszen nem kell semmit újradrótozni.

A Vodafone által hétfőn bemutatott okosparkolás nem igényel 5G-t, mert csak egy bitnyi információt kell közölni – üres vagy foglalt-e a hely –, és a késleltetés sem okoz gondot. A rengeteg eszköz által egyszerre igényelt nagy sávszélességhez kell majd az 5G.

Az 5G érkezésének időpontja még nem dőlt el

– mondta Király István, a Vodafone vezérigazgató-helyettese, amikor arról faggattuk, hogy a demójuk mennyire jelzésértékű. „Megvan az 5G-hez szükséges frekvenciánk, 5G-s bázisállomások is vannak, de a végberendezések még túl nagyok.” 

Igazából ezért lesz gyorsan 5G

Egy független tanulmányból, amit nem a Vodafone juttatott el hozzánk, hanem a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég, az is kiderül, hogy a szolgáltatók valójában miért csapnak ekkora felhajtást az 5G körül.

a pénz miatt

Teljesen mindegy, hogy milyen hálózatot használunk éppen, az adathasználat egyre csak növekedni fog, és ezzel egy időben a gigabájtonként fizetett ára fokozatosan csökken. A BCG elemzése arra mutat rá, hogy egészen 2021-ig ugyanazon a pályán halad majd a most használt 4G és a jövőbeli 5G gigabájtonkénti ára, ám ezt követően a 4G még egy kicsit drágulni is fog, és 2025-ben már ötször többe kerül majd 4G-n adatot szolgáltatni, mint 5G-n. Ezt pedig nyilvánvalóan senki sem akarja.

Technikai okai vannak a drágulásnak, a 4G hálózaton ugyanis egy idő elteltével egyre sűrűbben kéne antennákat telepíteni a felhasználói igények kiszolgálásához, míg az 5G hálózaton a Vodafone által is használt 3 GHz fölötti frekvenciák és a sokkal fejlettebb antennarendszerek miatt későbbre halasztható ez a költséges feladat.

Magyarország az 5G nagy nyertese lehet

Egy az Európai Bizottság megrendelésére készült – szintén a BCG által jegyzett – tanulmány becslése szerint az 5G kiépítésébe befektetett 56,6 milliárd euró az EU-ban átlagosan évente 113,1 milliárd euró gazdasági előnnyel járna, és Európa-szerte 2,3 millió új állást teremtene 2025-ig. Az országos bontás ennél is jobb képet fest, hazánk mind az 5G miatt létrejött munkahelyek, mind a gazdasági előnyök tekintetében felülmúlná az uniós átlagot.

Az Internet Hungary konferencián Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke elmondta, hogy elkezdték előkészíteni a 2019 közepére tervezett frekvenciaértékesítéseket, többek közt a 700 MHz-es és 3800 MHz-es sávokban, amelyek hasznosak lesznek az 5G szolgáltatások elindulásához, és vizsgálják annak a lehetőségét, hogy további sávokat nyissanak meg a mobilszolgáltatások előtt.