Judit
2 °C
7 °C

Sikeres az oroszlánok lombikbébi-programja

000 19852G
2018.10.01. 14:08

Dél-Afrikában semmi különös nincs abban, hogy két oroszlán játszik egymással egy természetvédő központ udvarán, ám ezúttal a Pretoriai Egyetem kutatóinak a munkáját koronázza meg az Ukutula Conservation Center két bolyhos kölyke. Ezek az első egyedek, amelyek mesterséges megtermékenyítés után jöttek a világra.

Az augusztus 25-én született páros - egy hím és egy nőstény - egészséges és normálisan növekszik. Andre Ganswindt és munkatársai másfél év kísérletezéssel érte el ezt az eredményt, amihez egy egészséges hím spermájára volt szükség, valamint arra, hogy a nőstény hormonszintjét rendszeresen ellenőrizni tudják, és ebből kiderüljön, hogy mikor alkalmas a megtermékenyítésre.

A kutatók ügyes trükköt találtak ki: arra szoktatták rá a nőstényt, hogy a kerítés mellett heverésszen, így ugyanis könnyen vérmintát tudtak tőle venni. A megtermékenyítési módszer a tudósok szerint megismételhető, így talán sikerül megmenteni az oroszlánt és a többi nagymacskát is a kihalástól.

Húsz év alatt 43 százalékkal csökkent az oroszlánok száma Afrikában

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint már csak 20 ezer oroszlán él szabadon, és 26 afrikai ország területén nem él egyetlen példány sem. 

Bármennyire is ígéretes a módszer, sokan attól tartanak, hogy ezzel csak alátámasztást nyer az oroszlánok fogva tartása, hiszen pont azt sikerült bebizonyítani, hogy nem szükséges vadon élő populáció a faj fenntartásához. Emellett annak a veszélye is fennáll, hogy a nyereségre éhes tenyésztők is élni fognak a módszerrel, amelynek hála még több levadászható trófeát, csontvázakat és szőrmét tudjanak eladni.

(Yahoo News)

(Borítókép: Az augusztus 25-én született Viktor és Izabella játszanak a fa alatt az Ukutula Conservation Centerben, Dél-Afrikában 2018. szeptember 14-én. Fotó: Phill Magakoe/AFP) 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?