Az MTA betiltott két előadást, mert férfiakról és nőkről, meg jogról lett volna szó

DSC 3111
2018.10.02. 11:46
Az MTA vezetése letiltotta a Magyar Tudomány Ünnepe két tervezett előadását, mert szerintük azoknak politikai áthallásaik lehettek volna. Erről Barnabás Beáta Mária, az Akadémia főtitkárhelyettese értesítette levélben az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontját (MTA TK).

A hozzánk is eljutott levél szövege:

Főtitkárhelyettes Asszony (...) jóváhagyta a Számítógépes társadalomtudomány című tudományünnepi rendezvénynek a megtartását egy előadás kivételével: a Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján (a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt). Főtitkárhelyettes Asszony nem engedélyezte A közösségi média jogi oldala című rendezvénynek az MTÜ keretében való megtartását annak politikai vonatkozásai miatt.

Barnabás Beáta Mária tehát két, korábban a szervező MTA TK által meghirdetett előadást tiltott le, egyiket „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai”, a másikat „annak politikai vonatkozásai” miatt. Az előadások címe alapján egyértelmű, hogy azoknak valójában semmilyen konkrét politikai tartalma nem volt. Az egyikben egyszerűen nőkről és férfiakról, foglalkozási egyenlőtlenségekről lett volna szó, a jelek szerint azonban ez már túl gendergyanús volt a biológus főtitkár-helyettes asszonynak. A másik téma kitiltása hasonlóképpen abszurd: ott a Facebook és általában a közösségi média szabályozásáról, a mai kor egyik fő problémájáról lett volna szó.

Tegnap hallottam a konferencia szervezőitől, hogy fent nem engedélyezték az előadásomat

– mondta nekünk Vedres Balázs, a CEU kutatója, az egyik letiltott előadó. Mint mondta, az ismertetni kívánt kutatásuknak semmilyen aktuálpolitikai vonatkozása sincs. Még csak nem is magyar adatokkal dolgoztak: a Github világszintű, nyilvános adatai alapján vizsgálták a programozók karrierjében a nemi különbségeket, azt, hogy milyen okai lehetnek annak, hogy a nők közismerten hátrányban vannak a programozók között, 10 százaléknál kevesebb a programozó, és csak romlik a helyzet. (Tanulmányuk angol nyelven itt olvasható.)

Próbáltuk a címet már előzetesen az MTA-s szervezőkkel előre egyeztetni, és úgy fogalmazni, hogy ne tűnjön úgy, mintha a kormányzat számára „irritáló” lenne a téma. Nagyon megdöbbentem, nekem úgy tűnik, ez túlzott öncezúra és félelem az Akadémia részéről

– reagált a kérdésünkre Vedres.

A Magyar Tudományos Akadémia számára ráadásul elvileg kifejezetten preferencia a kutatónők segítése. Az MTA-n tavaly külön bizottság is alakult Lovász László elnök kezdeményezésére Nők a Kutatói Életpályán néven, hogy elősegítsék a nők jobb tudományos érvényesülését. Ez alapján még inkább meglepő, hogy kifejezetten letiltják azt a témát, ami a programozás területén pontosan ezt a problémát, az akadályozó tényezőket kívánja feltárni.

Vedres Balázs
Vedres Balázs
Fotó: ceu.edu

A másik előadást az MTA TK Jogtudományi Intézete szervezte volna. Ez az információs társadalom szabályozási kérdéseit taglalta volna – ugyancsak politikai vonatkozások nélkül.

Mint megtudtuk, az előadások letiltásának volt már előzménye. Amikor az MTA tudományos intézeteit felkérték, hogy állítsanak össze a Magyar Tudomány Ünnepére egy programcsomagot, az MTA TK öt tematikus konferenciával is jelentkezett, ezek közül azonban kettőt már augusztusban ki kellett venniük: az Akadémia főtitkársága a Kisebbségkutató Intézet migrációs témájú konferenciáját, valamint a Politikatudományi Intézetnek a 2018-as választásokkal foglalkozó konferenciáját is kivette a műsorból. Az indok hasonló volt a mostanihoz: azt írták, ezek a témakörök politikai vonatkozásaik miatt nem illeszkednek a Magyar Tudomány Ünnepébe. Miután a konferenciaszervezők hiába érveltek azzal, hogy szinte bármilyen téma lehet „politikai”, ez elég kontextusfüggő, ők pedig a tudomány logikája alapján vizsgálják ezeket a kérdéseket, az MTÜ-től külön szervezik majd meg ezeket az eseményeket.

A női programozókról és a közösségi médiáról tartott előadások még ehhez képest is más kategóriába tartoznak. Az MTA vezetésétől mi is szerettük volna megtudni, hogy hogyan magyarázzák a hetvenes évek mércéjével is erős túlkompenzálást, ezért azt kérdeztük többek között a tiltásról döntő főtitkár-helyettestől, hogy:

1. Milyen felhatalmazással vonja meg politikai indokok alapján tudományos előadások megtartását?

2. Van-e esetleg valamilyen összefüggés az MTA körüli politikai támadások és az előadások betiltása között?

3. A nemi esélyegyenlőség kutatási eredményeinek bemutatása egyáltalán nem fér bele az Akadémia tevékenységébe, vagy csak nem érzi elég ünnepinek a témát?

4. Hogy bizonyosodott meg arról, hogy az előadásokkal szemben ideológiai kifogások vethetők fel?

Frissítés

Az MTA válasza kérdéseinkre:

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatáért Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese és a Magyar Tudomány Ünnepe programtanácsának elnöke felelős. A főtitkárhelyettes a szóban forgó, határidő után érkezett, megítélése szerint politikai áthallásokat tartalmazó előadást, illetve rendezvényt nem illesztette be az MTÜ központi programjába. Mindkét rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepe nem központi programjában megrendezésre kerül.

Borítókép: Bődey János / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Tippek
  • Babaváró hitel