Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyedül épít falat a japán robot

2018.10.02. 16:59

Japánnak már van egyfajta válasza a munkaerőhiányra és a társadalom elöregedésére, és ebben nagy szerepet kapnak a humanoid robotok. Az Advanced Science and Technology Institute (ASTI) kutatói építettek maguknak egy gépet, hogy saját kézzel soha több ne kelljen építkezniük.

A HRP-5P többféle építkezési feladatot el tud látni, ezek közül a leglátványosabb a videón is bemutatott falépítés, melynek során a robot két kezébe kapja a gipszkarton elemet, és ügyesen a helyére is csavarozza a kezébe épített csavarhúzóval.

Bár az ember végtagjai még mindig szabadabban mozognak, mint a HRP-5P acélos karjai, a sérülésektől kevésbé kell tartani, és a robot életveszélyes környezetben is bevethető. A prototípus érzékeli a környezetét, a körülötte lévő objektumokat, és maga tervezi meg a mozdulatait.

Az ASTI kutatói magáncégekkel együttműködve szeretnék tökéletesíteni a gépet, és egyfajta fejlesztői platformként tekintenek rá, amelyre a partnereik telepítik majd a céljaiknak megfelelő mozdulatsorokat.

A HRP-5P-vel kapcsolatban azt azért jó volna tudni, hogy hosszabb ideig tud-e egy huzamban dolgozni, mint a mesteremberek.

(TechCrunch)