Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Végleg bezár a GeoCities, a webes ősközösség

2018.10.02. 11:09

Egészen máshogyan nézne ma ki az internet, ha a 22 évvel ezelőtt elindított GeoCities, a webes közösségek egyik első bástyája lenne a legnépszerűbb portál a Facebook helyett.

Ezen az oldalon milliók gyakorolták a webfejlesztés alapjait, színtiszta html-ben kellett létrehozni a teljesen egyedi profiloldalakat. A nyugati felhasználóknak fenntartott GeoCities-t már tíz évvel ezelőtt bezárta a Yahoo, a portál tulajdonosa, most pedig bejelentették, hogy 2019. márciusában az utolsóként megmaradt japán verziót is becsukják.

A portálon a felhasználók személyes weboldalai virtális városokba, körzetekbe tömörültek, mindenki igyekezett a haverokkal egy helyet találni, de akadtak rajta professzionális üzleti oldalak is. Ezt az oldalt is a hirdetések tartották fenn, ami nagy felháborodást váltott ki a felhasználók körében, ám aki megtehette, fizetős verzióra is tudott regisztrálni.

Az oldalnak 1997-ben több mint egymillió felhasználója volt, amikor világszerte összesen 70 millió ember internetezett

A Yahoo 1999-ben, a Dotcom ipar felfelé ívelő éveiben 4 milliárd dollárt fizetett az oldalért, ami rövidesen teljesen érdektelenné vált a világ nagy részén, kivéve Japánban, ahol hosszú ideig meghatározó szolgáltatás maradt.

Aki kíváncsi rá, hogy miként néztek ki a kilencvenes években ezek a személyes profiloldalak, minden online közösség őse, vagy egyszerűen csak nosztalgiázni akar, a Wayback Machine archívumában még el tud merülni a csodás gifek és grafikák közt.

Képernyőfotó 2018-10-02 - 10.00.11.png

(Tipp: a Geocities.com főoldalon az Explore Our Community menüpontban kell elindulni.)