Maja birodalom bújt elő a dzsungel mélyéről

2018.10.04. 14:33

Hatalmas piramisokat, egyszerű házakat és mindenfelé kígyózó utakat találtak régészek a guatemalai dzsungel mélyén. A kutatók ugyanazt a lézeres letapogató eszközt, a lidart használták, amellyel az önjáró autók figyelik meg a környezetüket, ezúttal viszont egy repülőgépről tekintettek le a sűrű növényzet alá.

Több mint 61 000 épített struktúrát találtak a maja alföldként ismert 2100 négyzetkilométeres területen

A képek elemzésével kisebb-nagyobb településeket, elszigetelt tanyákat, hatalmas piramisokat és palotákat, valamint vallási központokat tudtak azonosítani. Azt is megállapították a tudósok, hogy körülbelül 11 millióan élhettek a vizsgált területen az időszámításunk szerinti 650-800 közötti időszakban, ami megfelel a korábbi becsléseknek.

A Naachtun, Petén régészeti lelőhelye, a szürkületben
A Naachtun, Petén régészeti lelőhelye, a szürkületben
Fotó: Sciencemag.org

Óriási erőfeszítesekbe kerülhetett ennek a méretes populációnak a fenntartása. Ennek fényében nem meglepő, hogy a vizes területek nagy részét alaposan átformálták. Összesen 362 négyzetkilométeren találtak teraszosan vagy másképp kialakított termőterületeke, és ezen felül még 952 négyzetkilométernyi farmot láttak a térképen.

Az épületeket és városokat több mint 110 négyzetkilométer lefedő úthálózat kötötte össze.

Habár a lidarral olyan struktúrákat lehet felfedezni, amelyek közelről teljesen észrevehetetlenek, a kutatók szerint ez mindig csak kiegészítő megoldás lesz a hagyományos felszíni terepmunka mellett.

(LiveScience)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Árfolyam