Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Furcsán reagálnak a növények a klímaváltozásra

GettyImages-966998000
2018.10.05. 10:04

 A légkörben megnövekedett magasabb széndioxid-szintre meglepő módon reagálnak a növények: vastagabb leveleket növesztenek. Ezzel az ember által okozott károkat tovább súlyosbítják, hiszen a változás miatt csökken a növények hatékonysága, és rosszabbul tudják megkötni a szén-dioxidot. Ezt pedig a most használt klímaváltozási modellek, amelyek alapján az előrejelzések készülnek, még nem veszik számításba.

A Washingtoni Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint, amit a Global Biogeochemical Cycles című tudományos lapban publikáltak, kizárólag a levelek vastagodása miatt plusz 6,39 milliárd tonnányi szén-dioxid maradhat a légkörben.Ez majdnem akkora mennyiség, mint amennyi szén-dioxidot az ember előállít a fosszilis üzemanyagok elégetésével - ez körülbelül 8,8 milliárd tonnát nyom.

Ez a korábbi becslésekhez képest a globális átlaghőmérséklet plusz 0,3-1,4 Celsius-fokos növekedését okozhatja.

„A növények rugalmasak, és reagálnak a különböző környezeti feltételekre. De mostanáig senki sem próbálta mennyiségileg meghatározni, hogyan változtatja meg az ilyen fajta reakció a növények hatását a bolygóra” - mondta Abigail Swann, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója és biológusa.

A tudósok nem tudják, miért vastagszik meg a növények levele a szén-dioxidszint légköri emelkedésével, de a reakciót számtalan különböző fajnál dokumentálták - fáknál és fűterményeknél, például a búzánál, a rizsnél és a burgonyánál.

Akár a harmadával is megnőhet a levél vastagsága, ami megváltoztatja a levél felszínének és tömegének arányát, és kihat a növény aktivitására - a fotoszintézisre, a gázcserére, a párologtató hűtésre és a cukorraktározásra. Ez pedig áttételesen az időjárásra is kihat, hiszen a párologtatás és a felhőképződés is összefügg.

(Science Daily, MTI)

(Borítókép: Bloomberg / Getty Images Hungary)