Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Holnap jön a Google nagy bejelentése, de már minden kiszivárgott róla

GettyImages-866781122
2018.10.08. 13:55

Az utóbbi években a Google elirigyelte az Apple éves rendszerességű sajtópartijainak sikerét, ahol az aktuális iPhone-modellt, és az egyéb új hardvereiket mutatják be, a nép meg lélegzet-visszafojtva figyeli világszerte. Az esemény körüli várakozás és a cég szokásosan zseniális marketingje elképesztő ingyen reklámot csinál a frissen bejelentett készülékeknek - na ezt próbálja mostanában a Google leutánozni, több-kevesebb sikerrel. Az idei Nagy Bejelentés kedden, magyar idő szerint kora este várható (itt lehet majd nézni YouTube-on az élő streamet), addig vegyük át, mi minden szivárgott ki az eseményről. Röviden: nagyjából minden. Kicsit hosszabban:

A főszereplő várhatóan a Pixel 3, és Pixel 3 XL telefon lesz. Több mint 20 alkalommal szivárogtak ki róluk infók és kémfotók, szóval ez valószínűleg az iparág legrosszabbul őrzött titka. A technikai paraméterek nagyjából hozzák azt a szintet, amit 2018-ban egy csúcskategóriás telefontól elvárunk: Snapdragon 845 processzor, 4GB memória, 128 gigás háttértár, 2960×1440 felbontású OLED kijelző, vezeték nélküli töltés egy saját kiegészítőn, a Pixel Standon keresztül. Ami kicsit fura, az a 3430 mAh kapacitású akku, ami ugyan nagyobb, mint az Apple zászlóshajójáé, az iPhone XS Maxé, de visszalépés a tavalyi Pixel 2 XL-hez képest. (Érdekesség, hogy egyébként az iPhone XS-ek aksija is kisebb, mint a tavalyi iPhone X-é.) A telefon fő ütőkártyája azonban idén is a kamera lesz, ami egészen egyedi konstrukcióban érkezik: egy hátoldali és két előlapi kamera lesz a Pixel 3-ban. Hogy ez pontosan mire lesz jó, arról majd várhatóan a bemutatón esik sok szó.

Kiszivárogtak az új Google Home részletei is, ami a Home Hub nevet kapta, és már nem csak beszél, de kijelzője is lesz (ez amúgy nem olyan nagy újdonság az okosotthon-központok világában, az Amazon Echo Show robbantott ezzel tavaly nyáron). Nagyjából ugyanazt tudja majd, mint a régi Home, csak persze a kijelzőn direktben tud információkat megjeleníteni, vagy fotókat, esetleg egy YouTube-videót, nem kell egy Chromecaston át a tévét igénybe vennie ehhez. Az aduász itt az ár lehet: 150 dollár, miközben a hasonló kütyük 200 alá nem nagyon merészkednek (az Amazoné 230-ba kerül).

Szinte biztos, hogy új, tabletté alakítható Google-notebookokat is bemutatnak, olyasmiket, mint a Microsoft tabletként és laptopként is értelmezhető (viszont egyik formájában sem éppen bombasiker) Surface-sorozata. Itt a kiszivárgott infók elég kuszák, legalább négyféle processzorról szó esik bennük (vagyis legalább ennyi különféle konfiguráció lesz belőle), viszont standard a 4K-s kijelző, és a Pixel Slate név, illetve az Android 9, mint operációs rendszer. Említés szintjén előkerült még a kiszivárgott dokumentumokban egy új Chromecast, illetve a tavaly bemutatott Pixel Buds, vezeték nélküli fülhallgató új verziója is, illetve egy Project Stream nevű rejtélyes kezdeményezés, ami a pletykák szerint online játékstreamelést jelent majd, nagyjából a Geforce Now stílusában. Vagyis a gyenge gépünk helyett egy távoli szerver brutális hardvere futtatja a játékokat, mi pedig a játékot a saját gépünkről irányítjuk, de a grafikát online stream formájában kapjuk.