Judit
2 °C
7 °C

Horrorisztikus részletek derültek ki Pompeii pusztulásáról

2018.10.10. 14:03

A Vezúv kitörése 79-ben a történelem egyik legtragikusabb és egyben legjobban dokumentált vulkánkitörése, nagyjából 13 ezer áldozattal járt. Pompeii, a vulkán által elemésztett, de a több méteres hamuréteg által konzervált város máig hátborzongató turistalátványosság. Olasz régészek kutatásai most arra derítettek fényt, hogy a katasztrófa még annál is horrorisztikusabb lehetett, mint eddig képzeltük.

A kutatócsapat nem Pompeii-ben, hanem Herculaneumban vizsgálódott, ez a város jómódúbb volt annak idején, de egy kicsit közelebb is feküdt a tűzhányóhoz, így a pusztítás is nagyobb volt. Az archeológusok a közel 2000 éves emberi maradványokat megvizsgálva arra jutottak, hogy a vulkán kitörése olyan durva hőhatással járt, hogy az emberek vére szó szerint felforrt és elpárolgott, a csontjaik (főleg a koponya) pedig sok esetben egyszerűen szétrobbantak. A csontvázakon olyan sérüléseket találtak, amelyek nagyon hasonlítottak a krematóriumokban a hamvasztást átvészelő csontmaradványokra.

Az extrém hőnek kitett emberi szervezet jellegzetessége, hogy az izmok összerándulnak, így a test összegörnyedt, bokszolóra emlékeztető pózt vesz fel a halál előtt. A herculaneumi holttesteknél azonban ez nem figyelhető meg. A kutatók szerint a forróság olyan brutális volt és olyan hirtelen jött, hogy az izmoknak nem volt ideje a reflexszerű mozdulatot végrehajtani, azonnal hamuvá égtek.

A kutatók szerint bármennyire is csúnya haláluk volt a Vezúv áldozatainak, gyakorlatilag semmit nem éreztek belőle, annyira gyors lefolyású volt az egész.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?