Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sokáig tagadta, de a Google mégis cenzúrázott keresőt épít Kínának

2018.10.10. 11:01

A Google a hivatalos kommunikációjában sokáig igyekezett elhessegetni a pletykát, hogy speciális keresőt fejleszt a kínai piacra. Most azonban egy belsős értekezletről kiszivárgott  hangfelvétel alapján úgy tűnik, nem lehet tovább letagadni a projekt létezését: azon Ben Gomes, a kereső egyik vezető fejlesztője arról beszél, hogy a munka jól halad, és nagyjából 6-9 hónap múlva lesz aktuális a megjelenés. Ez nem is igazán azon múlik, hogy milyen készültségi fokon áll a kereső, hanem a változékony politikai klímán.

A Google illetékesei az elmúlt hónapokban többször is cáfolták, hogy ilyesmin dolgoznának, azzal ütve el a kérdést, hogy csak kísérletezgetnek, de semmilyen konkrét termék fejlesztése nem zajlik. Ez nem is csoda: az hogy egy amerikai óriáscég a kínai kormány óhajainak megfelelő, speciális keresőt fejleszt, a mostani feszült helyzetben nem éppen jó ómen az adott cégnek. Viszont a hatalmas kínai piac óriási bevétellel kecsegtet.

A kínai kormány igényeihez igazított kereső egyrészt szűri az érzékeny témákat, mint Tibet, a Tienanmen téri mészárlás, vagy a vagy demokrácia úgy általában. Emellett az egyes keresésekhez az adott felhasználó ip-címét, illetve mobilplatform esetén a konkrét földrajzi helyét és a telefonszámát is elmenti, hogy egyértelműen azonosítható legyen, ki miket nézeget az interneten.