Negyvenmillió éve még esőerdő burjánzott a mai Tibet területén

2018.10.18. 15:34

Negyvenmillió évvel ezelőtt esőerdő terült el a mai Tibet középső részén, állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a délnyugat-kínai Tibeti Autonóm Területen talált megkövesedett gyanta alapján. A kínai, brit és indiai szakemberek a Palaeoworld című tudományos folyóiratban publikálták az eredményeiket.

A Nancsingi Geológiai és Paleontológiai Intézet munkatársaként dolgozó Vang Po szerint a tibeti Lunpola-medencében felfedezett borostyánkő az ázsiai esőerdőkben honos Dipterocarpus fanemzetség ősi képviselőitől származik. Ennek alapján a kutatók arra jutottak, hogy a mai Tibet területe teljesen más földrajzi adottságokkal rendelkezett több mint 40 millió évvel ezelőtt, mint napjainkban.

A korábbi kutatások és rétegtani (biosztratigráfiai) tanulmányok eredményeit is figyelembe véve a szakemberek úgy vélik, hogy a mai Tibet területének középső részén egykor trópusi, vagy szubtrópusi esőerdő terült el 1300 méteres tengerszint feletti magasság alatt. A Tibeti-fennsíkon nagyjából 25 millió évvel ezelőtt bekövetkezett kiemelkedéssel azonban a száraz és hideg időjárási viszonyokhoz alkalmazkodni képes növények - fenyő- és ciprusfák - kezdtek fokozatosan kifejlődni a térségben. (MTI)  • Hírek
  • Hírek