Aliz
6 °C
14 °C

Brit expolitikus lesz a Facebook új kisfőnöke

2018.10.19. 18:43

Nick Clegg lesz a Facebook új, globális irányelvekért és kommunikációért felelős főnöke, írja a The Guardian a Financial Times értesülése alapján. Arról már hetek óta keringtek pletykák, hogy Mark Zuckerberg egy neves brit politikust szeretne behálózni, most úgy tűnik volt alapja ezeknek a meg nem erősített értesüléseknek (a munkáspárti David Miliband, és a George Osborne exkancellár neve is felmerült).

A meglepetésember Nick Clegg - teljes nevén Sir Nicholas Peter William Clegg - 2007-től 2015-ig vezette a Liberális Demokraták pártot, mindeközben az Egyesült Királyság miniszterelnök-helyettese is volt egy teljes cikluson át (2010 és 2015 között), főnöke a konzervatív párti David Cameron kormányfő volt. Clegg parlamenti székét a 2017-es választásokon bukta el.

Az 51 éves Clegg januárban költözik feleségével és három gyerekével a Szilícium-völgybe, hogy az alaposan megtépázott renoméjú Facebookhoz csatlakozzon. Elődje, Elliot Schrage tíz év után idén júniusban jelentette be lemondását, de nem hagyja el végleg a Facebookot, tanácsadóként dolgozik tovább Mark Zuckerberg mellett.

Clegg állítólag úgy fogadta el Zuckerberg felkérését, hogy vezető szerepet kap a cég stratégiájának átalakításában. Lehettek érdekes fordulatok a felvételi interjúbeszélgetések során, mivel kormányfő-helyettesként Clegg bírálta a nagy cégek adóelkerülési szokásait – a Facebookról meg egy hónapja derült ki, hogy a tavalyi adóévben csupán 7,4 millió fontot adózott, miközben brit bevételei 1,3 milliárd fontos rekordot értek el.

Alkalmazását az is indokolhatja, hogy Clegg jelenleg is tagja az Európai Parlamentnek, korábban a bizottság kereskedelmi tárgyalója volt, azaz segíthet a Facebooknak szorosabb, jobb kapcsolatokat kialakítani Brüsszellel.

Clegg már hétfőn kezd, kiköltözéséig egyelőre a Facebook londoni irodájába kell bejárnia dolgozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?