Nébih: veszélyesek lehetnek a fekete színű élelmiszerek
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az úgynevezett fekete élelmiszerek csoportját.
Az utóbbi időben divatos élelmiszerpiaci trend a fekete színű élelmiszerek megjelenése, például a fekete fagylalt, fekete pizza, fekete hamburger, fekete tészták.
A hivatal szerint viszont az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, nemcsak a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet is, például vitaminokat és gyógyszermolekulákat is.
Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.