Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Hogy kerül az Antarktiszra egy tökéletesen négyszögletes jéghegy?

2018.10.22. 07:30 Módosítva: 2018.10.22. 20:40

Első látásra meghökkentő fotó került ki a NASA Twitterére a múlt hét végén. A képen látható antarktiszi jéghegy szinte tökéletesen négyszögletes és lapos, mintha csak valaki méretre vágta volna, vagy ugyanazok a rejtélyes földönkívüliek rakták volna oda, akik a 2001: Űrodüsszeia monolitját. 

Erről azonban nincs szó a Livescience cikke szerint, amelyben a téma egy szakértője, Kelly Brunt a University of Maryland kutatója magyarázza el, mi ez az egész.

Brunt a portálnak elmondta, alapvetően kétféle jéghegytípus létezik. Az egyik, amire mindenki gondolni szokott, ha meghallja a jéghegy szót: az óriási, vízből kimagasodó prizmaforma valami, tudják, ami a Titanicot is elsüllyesztette. Itt viszont a másik fajtával van dolgunk, az úgynevezett tabular, magyarul táblás jégheggyel, amire jellemző, hogy hosszú és lapos, ez a most észlelt csak szokatlan szabályosságával tűnik ki.

A táblás jégyhegy a selfjég (a partról a tengerre benyúló jégtömeg) széléről válik le, ez a mostani a cikk szerint a Larcen C nevű jégselfről olvadt le. Brunt azt mondta, ezt a folyamatot nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor túl hosszúra nő valakinek a körme, és a vége letörik. A törés eredményeképpen a táblás jéghegyek gyakran vesznek fel geometrikus formát. 

Erre a típusra is igaz, hogy a jéghegy teljes tömegének csak mintegy 10 százaléka lóg ki a vízből. Nehéz megmondani, mekkora lehet, de a kép alapján talán az 1 mérföldes hosszúságot is eléri, és nagyon frissnek néz ki. Brunt a jéghegy lapossága ellenére sem tanácsolná, hogy valaki sétálni próbáljon rajta: bár felborulni nem fog, bármelyik pillanatban tovább törhet. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?