Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Brexit után exbritté válhatnak a tudósok

2018.10.23. 13:58

Több tucat Nobel- és Fields-díjas tudós írt levelet kedden a brit kormánynak és az Európai Bizottságnak, hogy a brexit után is tartsák fenn a szoros tudományos együttműködést, miután az egyik legnagyobb brit tudományos kutatóműhely felméréséből kiderült, hogy a Brexit miatt az intézet tudósainak több mint a fele bizonytalan a Nagy-Britanniában folytatott munkájával kapcsolatban.

A Londonban működő, de globális orvosbiológiai kutatási tevékenységet folytató Francis Crick Institute 1862 munkatársát kérdezte meg a Brexit várható hatásairól, és a válaszadók 51 százaléka tartja a Brexit miatt a korábbinál kevésbé valószínűnek, közülük pedig 25 százalék sokkal kevésbé valószínűnek, hogy megbízatása lejárta után folytatja a munkát Nagy-Britanniában.

Az intézet programjain dolgozó tudósok 42,7 százaléka eleve más uniós tagállamokból érkezett.

A válaszadók 97 százaléka egyetért azzal, hogy nagyon rossz következménye lenne egy kemény Brexitnek, vagyis ha Nagy-Britannia úgy lépne ki az Európai Unióból, hogy nem születik megállapodás az EU-val a jövőbeni kapcsolatrendszerről.

A kutatóműhely úgy általában véve is igen borúsan látja a brit tudomány jövőjét, és csupán 4 százalék gondolja, hogy a brit kormány elkötelezetten törekszik egy olyan Brexit-megállapodásra, amely a tudományos tevékenység javát szolgálja. Alig 3 százalék érzi úgy, hogy meghallgatják a tudományos közösség véleményét.

Ez vette rá a 35 Nobel-, illetve Fields-díjas tudóst, hogy közös levelet intézzenek Theresa May brit miniszterelnökhöz és Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, és követeljenek tőlük egy tudományra és az innovációra is kiterjedő Brexit-megállapodást, amely a lehető legszorosabb együttműködést teszi majd lehetővé a brit és az uniós tudományos közösségek között.

A közös levelet aláíró tudósok megállapítják, hogy jóllehet Európa a felvilágosodás és a modern tudomány szülőhazája, részben a XX. század két pusztító háborúja miatt lemaradt az Egyesült Államok mögött. Bár a lemaradást az elmúlt évtizedekben, az Európai Unió által kiteljesített együttműködés eredményeként sikerült ledolgozni, most attól tartanak, hogy újabb akadály gördül az együttműködés és a haladás elé. 

A levelet aláírta Venki Ramakrishnan, a brit tudományos akadémia szerepét betöltő, 1660-ban alapított Royal Society elnöke és Paul Nurse, a Francis Crick Institute igazgatója is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?