Jenő
-3 °C
6 °C

Az IBM 34 milliárdért megveszi a Red Hat Linuxot

113248196 d8b3f21b2f o
2018.10.29. 08:37

Hatalmas nyílt forráskódú technológiákkal foglalkozó cég kerülhet az IBM-hez egy 34 milliárd dolláros felvásárlás keretében. A Red Hat Linux részvényeit 190 dolláron vásárolja fel az IBM, ami jókora felárat jelent a részvények 116,68 dolláros pénteki záró árfolyamához képest. Úgy látszik, idén a nyílt forráskód a felvásárlók egyik kedvence: a Microsoft a Githubra tette rá a kezét 7,5 milliárd dollárért, míg a Salesforce a MuleSoft nevű céget vette meg 6,5 milliárdért.

Ezentúl a Red Hat Linux része lesz az IBM felhőtechnológiákkal foglalkozó Hybrid Cloud részlegének, és a Red Hat eddigi vezérigazgatója, Jim Whitehurst közvetlenül az IBM-vezér Ginni Romettynek jelent majd.

A Red Hat Linux 25 éve létezik, és ezt a disztribúciót főleg szervereken, adatközpontokban használják. A cég 1999-ben ment tőzsdére, és tavaly 2,92 milliárd dolláros forgalmon 259 millió dollár nyeresége volt. Az adatközpontok folyamatos bővülése miatt igen jók voltak a kilátásai, az idei üzleti évében 21 százalékkal nőtt a forgalma.

Az ügylet nem érinti az IBM részvényeinek osztalékát, ám a felvásárlás miatt az IBM 2020-ban és 2021-ben szüneteltetni fogja a részvény-visszavásárlási programját. Az IBM forgalma az elmúlt években csökkent, és a felhőtechnológiák piacán az Amazonnal és a Microsofttal folytatott óriási versenyben kell helyt állnia, amihez jól jöhet nekik a Red Hat szakértelme.

(CNBC)

(Borítókép: Leonid Mamchenkov / Flickr)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?