Aliz
6 °C
14 °C

Észak-Amerika legrégibb fegyverei 15 ezer évesek

2018.10.29. 11:32

Kovakőből készült ősi dárdahegyek és más fegyverek maradványait ásták elő a Texas A&M Egyetem régészei Austintól hatvan kilométerrel északnyugatra. Ezek a legrégebbi tárgyi bizonyítékai annak, hogy az emberek már a Clovis kultúra megjelenése előtt megjelentek Észak-Amerikában. Az erről szóló tanulmány a Science Advances című tudományos lapban jelent meg.

A terület tulajdonosa után Debra L. Friedkin nevű lelőhelyen tizenkét éve folynak ásatások, és a régészek már több tucat tárgyat találtak a földben egy olyan üledékréteg alatt, amelynek a korát 15 500 évesre datálták, azaz jóval korábbi, mint a 13 000 és 12 700 évvel ezelőttinek tartott Clovis kultúra, amelyről sokáig úgy hitték, hogy elsőként jelent meg a kontinensen.

A kovakő vadászfegyverek közt 7-10 centiméteres dárdahegyek is voltak.

6.-15000-year-old-Stemmed-Point-in-place.-resized
Fotó: Texas A&M University

A jobban ismert Clovis kultúra tárgyi leleteire Texasban és Mexikóban egyaránt rátaláltak a régészek, köztük olyan fegyverekre is, amelyekkel akár mamutokat is el tudtak ejteni.

A tanulmányban bemutatott felfedezések szélesítik az Amerika első meghódításával kapcsolatos ismereteinket. A legutóbbi jégkorszak után lezajlott folyamatról eddig is tudták, hogy összetett volt, ám ennek mindeddig csak genetikai bizonyítékai voltak. Most ugyanezt a régészeti leletek is igazolják - mondta Michael Water antroplógus professzor a texasi egyetem lapjának.

(Texas A&M)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?