Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Írott hazugságokat is leleplez a mesterséges intelligencia

2018.10.29. 13:24

Nincs igazán jó általános módszer a leírt hazugságok leleplezésére, de a rablásokról szóló beszámolókban már felismerik a valótlanságokra utaló jeleket a jelzők, igék és írásjelek mintázatából. A szövegelemzésre és gépi tanulásra épülő eszköz annyira pontos és megbízható, hogy a spanyol rendőrök el is kezdték használni. 

A spanyol rendőrség több mint ezer rablással kapcsolatban felvett vallomást bocsátott a Cardiff Egyetem és a madridi Charles III. Egyetem kutatónak rendelkezésére, hogy azok segítségével be tudják tanítani a hazugságkereső VeriPol nevű eszközüket. Ez erről szóló tanulmány szerint a 2017 júniusában Murcia és Malaga tartományokban lebonyolított pilot programban igen jól szerepelt a VeriPol: miután a gép kimutatta, hogy a vallomás nagy valószínűséggel hamis, az esetek 83 százalékában a felperes további faggatásával sikerült ezt igazolni, és lezárták az ügyet.

Egyetlen hét alatt 64 hamis vallomást töröltek.

A kutatók rájöttek, hogy a hamis vallomások általában rövidebbek, az eltűnt tárgyra fókuszálnak a cselekmény helyett, kevés információt szolgáltatnak a támadóról, és a legtöbb esetben nincsenek szemtanúk. Ezeket a jellemzőket egy kiképzett rendőr is felismerheti, ám a mesterséges intelligencia hatékonyabban és érzelmektől mentesen képes döntést hozni, pusztán a szöveg karakterisztikája, a melléknevek, igék és pontok mintázata alapján. 

A rendszer még nem tökéletes, hiszen előfordulnak olyan esetek, amikor tényleg nem látja az áldozat a támadóját, de kiindulásnak ez is jó, és a mesterséges intelligenciának éppen az a lényege, hogy folyamatosan tanítható.

(Quartz)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?