Jenő
-2 °C
6 °C

Kényelmesek és borzasztók a bluetooth fülesek

2018.10.29. 16:01

Senki sem vitatja, hogy a bluetooth fülesek kényelmesek, ahogy a sarki élelmiszerplázában forgalmazott vákuumcsomagolt szendvicsnek is megvan a maga helye a világban, de azért mégsem úgy harapunk bele, mint egy paninibe, érlelt pármai sonkával és bivalymozarellával.

A jackdugót elhagyó mobilok miatt szinte muszáj kényelmesen zenét hallgatni, de az Android Authority testvéroldala, a SoundGuys mérései szerint ezzel biztosan lemondunk a minőségről. Még akkor is, ha a legjobb bluetooth átvitelt használjuk.

Mindegyik bluetooth kódolásnak mérhető minőségbeli hiányosságai vannak, egyik sem éri el a vezetékes lejátszás szintjét.

A szakértők 96kHz-es és 24 bites nagy felbontású, valamint normális 44,1 kHz-es és 16 bites fájlokkal tesztelték a mobilok bluetooth hangrendszerét, különféle felbontású kapcsolaton (SBC, LDAC, AptX vagy AptX HD szabvánnyal). A kimenetre pedig spéci mérőszoftvereket tettek.

  • Az AAC átvitel Androidon egyáltalán nem javasolt, mert egyik sem kezeli olyan jól, mint az iPhone
  • Az LDAC 990 kbps-es változata nagyjából veszteségmentes. Egy rakás mobil viszont csak 660 kbps (Samsung Galaxy Note 8, LG V30) verziót ismer, vagy ennél is kevesebbet, a Google Pixel 3 például csak 330 kbps-es.
  • Minél jobb minőségű az LDAC, annál érzékenyebb a távolságra
  • Az AptX HD csak nagy hangerőn nem tudja tartani a cd-minőséget

A SoundGuys szerint a bluetooth a legtöbb embernek megfelelhet, de biztosan nem jó mindenkinek, szóval aki rajong a zenéért, jobban teszi, ha ragaszkodik a vezetékhez. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?