Kényelmesek és borzasztók a bluetooth fülesek

2018.10.29. 16:01

Senki sem vitatja, hogy a bluetooth fülesek kényelmesek, ahogy a sarki élelmiszerplázában forgalmazott vákuumcsomagolt szendvicsnek is megvan a maga helye a világban, de azért mégsem úgy harapunk bele, mint egy paninibe, érlelt pármai sonkával és bivalymozarellával.

A jackdugót elhagyó mobilok miatt szinte muszáj kényelmesen zenét hallgatni, de az Android Authority testvéroldala, a SoundGuys mérései szerint ezzel biztosan lemondunk a minőségről. Még akkor is, ha a legjobb bluetooth átvitelt használjuk.

Mindegyik bluetooth kódolásnak mérhető minőségbeli hiányosságai vannak, egyik sem éri el a vezetékes lejátszás szintjét.

A szakértők 96kHz-es és 24 bites nagy felbontású, valamint normális 44,1 kHz-es és 16 bites fájlokkal tesztelték a mobilok bluetooth hangrendszerét, különféle felbontású kapcsolaton (SBC, LDAC, AptX vagy AptX HD szabvánnyal). A kimenetre pedig spéci mérőszoftvereket tettek.

  • Az AAC átvitel Androidon egyáltalán nem javasolt, mert egyik sem kezeli olyan jól, mint az iPhone
  • Az LDAC 990 kbps-es változata nagyjából veszteségmentes. Egy rakás mobil viszont csak 660 kbps (Samsung Galaxy Note 8, LG V30) verziót ismer, vagy ennél is kevesebbet, a Google Pixel 3 például csak 330 kbps-es.
  • Minél jobb minőségű az LDAC, annál érzékenyebb a távolságra
  • Az AptX HD csak nagy hangerőn nem tudja tartani a cd-minőséget

A SoundGuys szerint a bluetooth a legtöbb embernek megfelelhet, de biztosan nem jó mindenkinek, szóval aki rajong a zenéért, jobban teszi, ha ragaszkodik a vezetékhez.   • Tippek
  • Bankszámla