Két szellemholdja van a Földnek

2018.10.29. 14:49

Két porból álló szellemhold kering a Föld körül, nagyjából 400 ezer kilométerre tőlünk, és ezek létét az ELTE kutatói igazolták. A rendkívül halovány felhőket először Kazimierz Kordylewsky lengyel csillagász vette észre még 1961-ben, de a létüket azóta is vitatták - írta a brit Royal Astronomical Society weboldala, amelyen a magyar kutatók munkáját publikálták.

Ezek a felhők elképesztően nehezen észlelhetők, és a csillagászok nem igazán foglalkoznak velük

A Kordylewski-felhőkként ismert porfelhők az ötös számú Lagrange-pontnál (L5) gyűltek össze. Ez egyike annak az öt pontnak a Nap és a Föld rendszerében, ahol az objektumok többé-kevésbé nyugalomban, a Földhoz képest fix helyzetben maradhatnak.

A Kordylewski-felhő az éjszakai égbolton
A Kordylewski-felhő az éjszakai égbolton
Fotó: G. Horváth / ELTE

A Horváth Gábor (ELTE) által vezetett kutatócsoport egy korábban megjelent tanulmányban modellezte a Kordylewski-felhők formálódását, hogy miként lehet észlelni azokat. A kutatókat érdekelte, hogy miként tudnák polarizált szűrők segítségével megtekinteni a felhőket, úgyhogy Slíz-Balogh Judit Badacsonytördemicen lévő magánobszervatóriumában nekiláttak a keresésnek.

Képeiken megjelent a porról visszaverődő polarizált fény, és a megfigyelt mintázat megegyezett azzal, amit a kutatók a korábbi tanulmányukban előrejeleztek, valamint Kordylewski évtizedekkel korábbi észlelésével. A csoport ki tudta zárni az optikai hibák jelenlétét, magyarán biztos, hogy a keresett felhők jelenlétét észlelték. 

A felhők alaposabb vizsgálata még fontos lehet, hiszen a kevés számú Lagrange-pontnak nagy jelentősége van az űrkutatásban, a Naprendszer meghódításában, és jó volna tudni, hogy ez a por jelent-e bármilyen veszélyt az űrhajózásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Csok