Jolán
2 °C
4 °C

A kutyák képesek kiszagolni a maláriát

2018.10.29. 17:00

Kiképzés után képesek lehetnek a kutyák kiszagolni a maláriát, állítja egy új angol kutatás, ami arra jutott, hogy a maláriát okozó parazita illatának felismerését meg lehet tanítani a kutyáknak – ezt a fertőzött zoknijából áradó szagból érzik meg az állatok.

A kutatók a nyugat-afrikai Gambiában végezték el a kísérletet iskolás gyerekek segítségével. 30-an maláriásak voltak, 145-en viszont nem voltak fertőzöttek a vizsgál csoportban, aminek minden tagja műszálas zoknit kapott. Ezeket egy éjszakai viselet után az angliai Milton Keynesbe szállították, ahol három, malária kiszaglására kiképzett kutyával vizsgáltatták meg azokat.

A három kutya (egy labrador, retriever keverék, egy labrador és egy angol springer spániel a fertőzött gyerekek által vizsgált zoknik 70, a nem fertőzött gyerekekét 90 százalékos pontossággal találta el.

vioa Sky News

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?