Olivér
4 °C
8 °C

Személyiségünk is okozhat szívbetegséget

2018.10.30. 11:45

Pszichiátriai és szívgyógyászati kutatók együttműködésével kiderült, hogy bizonyos személyiségtípusok, temperamentumok kapcsolatba hozhatók a magas vérnyomással és a koszorúér-betegségekkel. Az évek óta tartó kutatómunkában a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, a Családorvosi Tanszék, valamint a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kutatócsoportjai dolgoznak együtt - derül ki az egyetem közleményéből

Az orvosok az affektív temperamentumokat vizsgálták, vagyis olyan veleszületett személyiségjellemzőket, amelyeknek öt típuscsoportja ismert:

  • depresszív,
  • ciklotím (hangulatingadozó),
  • hipertím (optimista, magabiztos, társaságkedvelő, főnök típus, kockázatvállaló, tolakodó, kicsi alvásigénnyel rendelkező),
  • ingerlékeny,
  • szorongó.

Ezek közül mindegyik temperamentumnak megvan az evolúciós szerepe, írják a kutatók, és a nemek között is  vannak különbségek. A nők közt több a depresszív, szorongó, ciklotím típus, míg a férfiaknál az ingerlékenység és a hipertímia gyakoribb. Az viszont fontos megállapítás, hogy a hipertímeknek nagyobb eséllyel egészségesek a koszorúerei, amit a betegek CT-s vizsgálatával állapítottak meg. Korábban azt is megállapították a kutatók, hogy a hipertím pácienseknél emelkedett az ideg-és feltehetőleg érvédő hatású agyi eredetű neurotróp faktor (BDNF), míg a domináns ciklotím, szorongó, depresszív és ingerlékeny temperamentumú hipertóniás betegek BDNF szintje alacsonyabb.

Az ok-okozati összefüggések alaposabb feltárása még hátravan, a rövid követési idejű vizsgálatok nem teszik lehetővé messzemenő következtetések levonását. Ha további kutatásokkal sikerül megerősíteni a most részletezett eredményeket, akkor az orvosok könnyebben tudják majd azonosítani a rizikós pácienseket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?