Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Az Apple mostantól titkolja, mennyi iPhone-t ad el

2018.11.02. 13:41

Az Apple bejelentette, hogy a következő pénzügyi jelentésétől kezdve nem hozza nyilvánosságra, mennyi iPhone-t adott el az aktuális negyedévben. Ehelyett az összes telefoneladásból származó bevétel lesz a publikus adat, amivel dolgozhatnak az elemzők, illetve ami alapján a befektetők eldönthetik, kell-e nekik Apple-részvény. Ez apró technikai változtatásnak tűnik, de szakértők szerint valójában komolyabb folyamatok vannak a háttérben.

Az okostelefonok piaca elérte a zenitet, megállt a növekedés, az emberek aránylag ritkán cserélik le a telefonjaikat, olyan vásárló meg már nagyon kevés van, aki élete első telefonját venné. Ebből adódik, hogy az eladások jó esetben stagnálnak, de inkább csökkennek, és az egész iparág a kiutat keresi a szorult helyzetből. Az Apple-nek elég egyszerű megoldást sikerült találni: nekiálltak emelni az iPhone új generációinak árát, és reménykedni, hogy a marketing teszi a dolgát, és az emberek megveszik magasabb áron is a készülékeket. Egyelőre úgy tűnik, bevált az ötlet, az idei iPhone-generáció legdrágább tagja már 1500 dollárba (itthon közel 600 ezer forintba) kerül, de ennyiért is viszik mint a cukrot.

A befektetők felé mutatott számoknál ezért szeretnék elhallgatni a csökkenést mutató példányszámokat, és érvelnek amellett, hogy úgyis csak a bevétel számít. Elemzők viszont azt mondják, egy ilyen fontos információ (az Apple bevételének több mint a felét az iPhone adja) visszatartása alapvetően rendíti meg a cégbe vetett bizalmat. A tőzsde első reakciója mindenesetre elég negatív volt: a cég részvényárfolyama a hír után 7%-ot zuhant, ami az Apple értékéből kb. 70 milliárd dollárt tüntetett el. Azóta kicsit összeszedte magát az árfolyam, de még mindig jóval a bejelentés előtti szint alatt van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?