Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Rózsaszín agydaganat segíti a sebészeket

2018.11.05. 13:49
Az agydaganat biztonságos műtéti eltávolítását segítheti a gyorsan növekedő tumorsejteket fluoreszkálóra színező anyag.

A BBC cikke szerint a kutatók 5-aminolevulinsav (5-ALA) nevű vegyületet tartalmazó italt adtak 99 páciensnek, akiknek a gyanú szerint gyorsan növekedő agydaganatuk volt. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az 5-ALA felhalmozódik a gyorsan növekvő daganatsejtekben, mert nincs meg bennük az az enzim, ami lebontaná a vegyületet. A sebészek mikroszkóppal keresték a fluoreszkáló szövetet, miközben a tumort eltávolították a betegek agyából.

A 99 közül páciens 85-nél látták a rózsaszínben ragyogó anyagot. A 85 közül 81 esetben igazolták a vizsgálatok, hogy a betegnek gyorsan növekedő daganata van, egy esetben a kór enyhébb fokát állapították meg, négynél nem tudtak értékelést készíteni.

Sürgősen szükség volt olyan anyagra, ami segít a sebésznek megtalálni a legagresszívebb tumorrészeket. A 5-ALA szépsége, hogy műtét közben mutatja meg ezeket

– mondta Kathreena Kurian, a Bristoli Egyetem agykutatója, a kutatás vezetője a BBC-nek.

A következő lépés az lenne, hogy agydaganatos gyerekeknél teszteljék az anyagot, valamint olyan felnőtteknél, akiknek a korábbi kezelés után újult ki a daganata. A kutatás eredményeit a napokban Glasgow-ban folyó brit rákkutatási konferencián mutatták be – írja az MTI.