Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Folyékony nitrogén mentheti meg a gesztenyét

000 DV591576
2018.11.05. 16:18
Termékenységi laboratóriumokban kikísérletezett úttörő technológiával megőrzött növények jelenthetik a biztosítékot a természetben veszélyeztetett növényfajok fennmaradásában.

A legkülönbözőbb növényfajok génállományát őrző nagy génbankokat, mint a Spitzbergákon lévőt, az egész földi életvilág megőrzésében kulcsfontosságúnak szokták gondolni, hiszen ezekben elvileg klímaváltozás- és fagybiztosan tárolják a növénymagokat, és ezzel a géneket. Az antropocén korban az ember elképesztő ütemben és mértékben pusztítja a természeti diverzitást: világszerte példátlan mértékben halnak ki növényfajok, annyira, hogy már minden ötödik vadon élő növényt veszélyezteti a kipusztulás.

Arról ritkábban esik szó, hogy a szokásos fagyasztásos technológiát nem minden fajnál lehet alkalmazni.

Nem minden növény szárított magja tárolható fagyasztóban a többi növényhez hasonlóan. Például a tölgyeknek és a gesztenyének olyan érzékeny magja van, hogy ha ezt kiszárítjuk, el is pusztul a növény

– hangsúlyozza Daniel Ballesteros, a Millennium Magbank krioprezervációs (fagyasztva tárolt) rendszerének munkatársa. A londoni székhelyű Millenium erre a problémára fejlesztett ki egy új laboratóriumi technológiát. Ennek lényege, hogy a mélyhűtéses megőrzés során kiemelik a növény embrióját a magból, majd folyékony nitrogénben hűtik le nagyon alacsony hőmérsékletre. Ez lehetővé teszi, hogy az olyan fákat is, mint a tölgy, megőrizzék a jövő számára. Az új módszer a szakemberek szerint biztosítékot nyújthat a vadon élő növények megőrzésére is.

A kutatók szerint azonban további beruházásokra van szükség ahhoz, hogy a hagyományos magbankok mellett tökéletesítsék az új mélyhűtéses technológiát, és kialakítsák a megfelelő létesítményeket a tároláshoz. A Millennium Magbank jelenleg mintegy 40 ezer vadon élő növényfajt tárol szárítva, mínusz 20 Celsius fokon – írja az MTI.

(A Millenium Magbank tárolói az angliai  Ardingleyben 2009-ben - fotó:  Glyn Kirk / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?