Ödön
2 °C
11 °C

Európai jelentőségű leleteket találtak a füleki várban

2018.11.06. 13:34

Európai jelentőségűnek mondják azokat a régészeti leleteket, amelyeket egy friss feltárás során találtak a füleki vár alatt. A magyar határtól néhány kilométerre, a szlovák oldalon lévő gyönyörű középkori várban a várudvarra tervezett új mosdók miatt ásattak egy eddig nem bolygatott részen, és a régészek sok érdekességre bukkantak.

Az egyik legizgalmasabb lelet egy síita imakorong torzója. Az agyagból készült korongot a muszlimok imádkozás közben a homlokukra teszik, ezzel fordulnak a perzsiai szent sírok felé. A lelet a 16-17. századból származik, amikor Fülek is az Oszmán Birodalom része volt.

A felfedezésekről Viktória Tittonová, a Füleki Vármúzeum igazgatója beszélt, szerinte a felfedezések európai jelentőségűek. A muszlim imakorongon kívül ezüstérméket, kerámiákat, pipákat, késeket, magvak maradványait tartalmazó edényeket és zsákokat találtak, de rábukkantak a középkori városfal alatt egy régebbi, fapalánkos erődítmény nyomaira is – írja a felvidéki Paraméter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?