Aliz
6 °C
14 °C

Hárommilliárd év plusz: kivételesen ősi csillagot találtak

2018.11.07. 12:20
Egy új csillagászati felfedezés szerint a Tejútrendszernek az a része, ahol a mi Napunk is lakozik, legalább 3 milliárd évvel idősebb, mint idáig gondolták.

Az új eredmény egy nagyon ősi, 13 és fél milliárd évesre taksált csillag felfedezése. Ez lényegében a csillagok legelső generációja, az égitest anyaga közel teljes mértékben az alig 300 millió évvel korábbi ősrobbanásból származik. Az ősrobbanás utáni első csillagok csak hidrogénből, héliumból és egy kevés lítiumból álltak, a többi fém csak a későbbi szupernóva-robbanásoknak köszönhetően jött létre.

Korábban még nem találtak olyan csillagot, amelyik annyira kevés fémet tartalmazott volna, mint ez a most felfedezett – írja az Independent.

Az új, 2MASS J18082002–5104378 B nevet kapó égitest egy kettőscsillag nagyobbikja. A Tejútrendszernek ugyanabban a részében van, mint a mi Napunk, ami azt is jelzi, hogy galaxisunknak ez a darabja vagy 3 milliárd évvel idősebb csillagokat tartalmaz, mint idáig hitték. A felfedezés a kutatók szerint utat nyithat még ennél is régebbi csillagok megtalálásához, olyanokhoz is akár, melyek anyaga kizárólag az ősrobbanásból származik.

A John Hopkins Egyetem csillagászai szerint 10 millióból csak egy csillag lehet hasonlóan ősi  – ha valaki pontosabb számot szeretne, vegye figyelembe, hogy a ma aktuális, többé-kevésbé mértékadó  becslések szerint úgy 2 billió galaxis lehet az univerzumban, egyetlen galaxisban pedig átlagosan 100 millió csillag.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?