Ödön
2 °C
11 °C

A magány szó szerint leépíti az agyat

2018.11.07. 14:46

Lényegében agykárosodást okoz a magány – állapították meg egérkísérletekben neurobiológusok. Az erre ítélt felnőtt, addigi életükben rendes szociális környezetben lévő egereket kivették a többiek közül, és hetekre izolálták, hogy megvizsgálják, vannak-e látható biológiai jelei a magánynak. Az eredmény egy hónap után: kisebb idegsejtek az agy meghatározó területein, megváltozott memóriaműködés és hippokampusz, deformált érzékelési küszöb, leépülő motoros funkciók.

Az állatkísérlet után a kérdés, hogy az embereknél is hasonlóan súlyos neurális változások következnek-e be, ha el vannak szakítva másoktól. Erről ilyen szintű idegtudományi vizsgálatok még nem voltak, de a súlyos tünetek ismertek: a hosszabb időre magánzárkára ítéltek, vagy más okból teljesen magányosan élők képességei és pszichológiai állapota gyors romlást mutat. Az emlékezés, az ok-okozati kapcsolatok és a tájékozódás egyaránt nehézségekbe ütközik tartós magány esetén, és a depresszió, szorongás, pszichózis is gyakran megfigyelt következmény.

Ez a „krónikus társas izoláció” állapota. Az egerek agyi sérülékenységét bizonyító eredmény alapján, mint azt a University of Michigan neurobiológusa, Huda Akil mondta,

nem kérdés, hogy a magány megváltoztatja az agy alapfelépítését.

Érdekesség, hogy az izolálás után az egerek agyában az első hetekben több neurális kapcsolat jött létre, mint addig, pedig ez a tünet általában pozitív változásokkal szokott összefüggeni. Ezúttal azonban a kutatók hasonlata szerint úgy tűnt, mintha az agy megpróbálta volna megóvni magát a veszélyes izolációban. Később azonban a kapcsolatok száma visszaesett – bizonyítva, hogy az agy hosszú izoláció esetén képtelen az öngyógyításra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?